Ustavni sud RS
0

Prihvatljiv zahtjev Bošnjaka o novom grbu i himni RS-a

FENA
Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda RS-a odlučilo je da je prihvatljiv zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a za pokretanje postupka za utvrđivanje postojanja vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda povodom usvojenog novog grba i himne ovog bh. entiteta.

Bošnjački klub je 24. novembra uputio Vijeću Ustavnog suda zahtjev za ocjenu ustavnosti Ustavnog zakona o dopuni Ustavnog zakona o zastavi, grbu i himni RS-a, koji se odnosi samo na grb i himnu RS-a i koji su usvojeni u Skupštini sredinom jula.

Predsjednik Ustavnog suda RS-a Mirko Zovko rekao je danas na pres-konferenciji da će se u veoma kratkom roku Ustavni sud izjasniti o zahtjevu Kluba bošnjačkog naroda, dok istovremeno Vijeće nije prihvatilo zahtjev Kluba delegata hrvatskog naroda za ocjenu ustavnosti grba RS-a, jer nije podnesen u skladu s predviđenom procedurom.

"U pogledu zahtjeva Kluba delegata bošnjačkog naroda provedena je propisana procedura i ispunjene su ostale propisane pretpostavke za prihvatljivost zahtjeva za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog naroda o pitanju grba i himne RS-a. Međutim, Klub delegata hrvatskog naroda nije postupio u skladu s propisanom procedurom, pa je njihov zahtjev odbijen iz proceduralnih razloga“, pojasnio je Zovko.

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS-a treba da u roku do 30 dana donese rješenje o tome da li je bošnjački prigovor utemeljen ili nije, a Zovko navodi da će veoma brzo uslijediti sjednica o tom pitanju.

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS-a odlučilo je i da nije prihvatljiv zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a za utvrđivanje postojanja vitalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u rezoluciji Narodne skupštine RS-a o ciljevima i mjerama politike RS-a.

Zovko je naveo da se Rezolucijom izražava politički stav Narodne skupštine RS-a u pogledu određenih pitanja političke prirode te da taj dokument ni po sadržini ni formi nema značenje općeg pravnog akta.

Predmet ocjene Ustavnog suda RS-a i njegovog vijeća mogu biti samo zakoni, drugi propisi i opći akti, što ta rezolucija nije, te je stoga Vijeće ocijenilo da nije u njegovoj nadležnosti da je razmatra.

Podsjećamo, Narodna skupština RS-a izglasala je spomenutu rezoluciju, u kojoj se poziva na ranije u kojima se navodi i pitanje referenduma u RS-u, na sjednici održanoj 15. oktobra.

To je bio razlog da Klub Bošnjaka stavi veto na taj dokument.