CIK BiH tumači zakon
0

Prihvatanje mandata u zakonodavnom tijelu ne znači i obavljanje poslova

FENA
Čin potpisivanja izjave o prihvatanju mandata u zakonodavnom tijelu vlasti ne znači i faktički obavljanje poslova, odnosno korištenje prava i obaveza na osnovu osvojenog mandata, saopćeno je danas iz Centralne izborne komisije BiH (CIK).

CIK je to saopćio povodom velikog interesa javnosti u vezi s primjenom odredbi člana 1.8 stav (4) Izbornog zakona BiH kojim je, pored ostalog, propisano da je nespojivo istovremeno vršenje funkcija u zakonodavnim i izvršnim organima vlasti.

Kako pojašnjavaju u CIK-u, za primjenu ovog člana Izbornog zakona BiH nije relevantna ostavka na neku od nespojivih funkcija, te sam čin podnošenja ostavke ne znači uvijek da je prestalo vršenje funkcije.

CIKBiH će u narednom periodu u svakom pojedinačnom slučaju provjeravati da li je došlo do istovremenog vršenja (obavljanja poslova) nespojivih funkcija, odnosno da li su se stekli uvjeti iz člana 1.10 stav (1) tačka 6. Izbornog zakona BiH za prestanak mandata prije isteka vremena na koje je zvaničnik izabran, saopćeno je.