Dom naroda
0

Prihvaćeni principi prijedloga zakona o državnoj pomoći

SRNA
Zgrada Parlamenta BiH
Zgrada Parlamenta BiH
Komisija za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je sa četiri glasa "za" i jednim uzdržanim prihvatila principe i ustavni osnov Prijedloga zakona o sistemu državne pomoći.

"Naravno, u drugom čitanju, odnosno amandmanskoj fazi, moći će se ići na eventualna poboljšanja teksta ovog zakona. Poznato je da Prijedlog zakona o sistemu državne pomoći nije dobio saglasnost u Predstavničkom domu i izjašnjavanje o tom zakonskom aktu je odgođeno", podsjetio je predsjedavajući Komisije Hasan Bećirović.

On je naglasio da bi trebalo učiniti sve da što prije dođe do usvajanja ovog zakona, koji je ne samo uslov za put BiH ka EU, nego i zbog činjenice da se njime uvodi red u trošenje novca u budžetskom sektoru.

Članovi Komisije su danas, između ostalog, prihvatili Izvještaj o aktivnostima na projektu "Autoputa na Koridoru pet ce" u 2010. godini, a ministar transporta i komunikacija BiH Rudo Vidović upoznao je prisutne o zaključcima javnih rasprava i aktuelnim stanjem stvari po ovom pitanju.

Takođe, usvojen je zaključak kojim se Domu naroda parlamenta BiH predlaže da pozove sve subjekte da, u dijelu svojih nadležnosti, efikasnije obavljaju poslove u vezi aktivnosti na projektu "Autoputa na Koridoru 5C" i planu narednih aktivnosti.

Komisija je danas donijela zaključak kojim se poziva Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH da obaveže Savjet ministara BiH i Regulatornu agenciju za komunikacije da se odmah krene sa implementacijom Strategije prelaska sa analognog na digitalno emitovanje, kao i aktivnostima na izradi Akcionog plana za realizaciju zadataka implementacije Strategije.

Članovi Komiisije su danas, između ostalog, dali pozitivno mišljenje i preporuku Domu naroda za davanje saglasnosti za više međunarodnih sporazuma i ugovora.