NSRS
0

Prihvaćena Strategija reforme penzijskog sistema

FENA
U Narodnoj skupštini RS-a večeras je nakon dugotrajne rasprave usvojena Strategija reforme penzijskog sistema u RS-u, na koju su opozicija, Sindikat i Udruženja penzionera iznijeli više primjedbi.

Usvojeni su zaključci Kluba poslanika SNSD-a u vezi s realizacijom Strategije, akcionog plana i formiranja stalnog tijela za praćenje stanja u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja.

Tokom završenog obraćanja ministar finansija RS-a Aleksandar Džombić iznio je, kako kaže, dobre strane strane te strategije, produženje osiguranja, bod sistem za obračun penzija, što je novina, analize, detaljne mjere i parametre za suštinsku reform, odnosno donošenje novog zakona o PIORS-a.

Prihvaćeni su i amndmani vladajuće većine u kojima je rečeno da ukoliko ne dođe do zadovoljavajućih rezultata dalje pooštravanje starosnih uvjeta za ostvarivanje prava na penziju moglo bi biti razmotreno kao mogućnost postepenog uvođenja u narednom periodu.

Toj mogućnosti protive se sindikat i opozicija.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS-a Rade Ristović zatražio je, bez objašnjenja, da se prijedlog strategije zapošljavanja u RS-u do 2014. godine povuče iz skupštinske procedure, što je i učinjeno.

U toku je rasprava o realizaciji programa potpunog stambenog zbrinjavana porodica poginulig borava i ratnih vojnih invalida od 1. do 4. kategorije za prošlu godinu.

Ovo je drugi dan drugog nastavka sjednice entitetskog parlamenta s rekodnih 47 tačaka od koji je razmotrena tek polovina.

Zasjedanje će biti nastavljeno i sutra.