Narodna skupština RS
0

Prihvaćena odluka o zaduženju kod MMF-a

FENA
Narodna skupština Republike Srpske prihvatila je danas Odluku o kreditnom zaduženju kod Međunarodnog monetarnog fonda po trećem stand-by aranžmanu sa BiH po kojem RS-u pripada jedna trećina ili oko 400 miliona eura od ukupno 1,2 milijarde eura odobrenih BiH.

Sredstva kredita, koja bi se trebala odobravati u naredne tri godine, koristit će se za podršku budžetima u RS i BiH u cilju ublažavanja efekata svjetske ekonomske krize, očuvanja kontinuiteta aranžmana valutnog odbora, uz istovremeno usvajanje politika za rješavanje fiskalnog debalansa i jačanje finansijskog sektora, rekao je ministar finansija RS-a Aleksandar Džombić.

Svaka tranša bit će utvrđena i doznačena nakon ocjene MMF-a o uspješnosti provođenja programa, putem kvartalnih pregleda kvantitativnih kriterija izvršenja i strukturnih reformi.

Rok otplate kredita je pet godina, svaka tranša se otplaćuje u osam jednakih kvartalnih rata nakon isteka grejs perioda, a kamatna stopa je promjenljiva, određuje je MMF i trenutno je 1,45 posto godišnje

Tokom rasprave opozicija je tražila da Vlada RS-a objasni građanima u kakvom je ekonomskom stanju taj entitet i zbog čega je neophodno zaduženje kod MMF-a, te gdje je novac najavljen od fiskalizacije u RS-u.

Iako je Narodna skupština RS-a jučer usvojila i Rebalans budžeta RS-a za ovu godinu po hitnom postupku, te danas odluku od zaduženju kod MMF-a, ovi, kao i drugi skupštinski akti neće moći stupiti na snagu, ukoliko ne budu potvrđenu u Vijeću naroda RS-a, odnosno u svakom od klubova konstitutivnih i ostalih naroda.

Međutim, Klub Bošnjaka Vijeća naroda RS-a je prije dva dana obustavio daljnji rad, sve dok Ustavni sud RS-a ne uskladi poslovnik o svom radu sa entitetskim Ustavnom kako se ne bi dešavala preglasavanja Bošnjaka.

Do te odluke najvjerovatnije neće ukoro doći, jer su sudije Ustavnog suda RS-a od jučer na kolektivnom godišnjem odmoru do kraja augusta.