BiH
0

Prihvaćena odluka o privremenom finansiranju Federacije

FENA
Novi saziv Predstavničkog doma Federalnog parlamenta prihvatio je na današnjoj prvoj vanrednoj sjednici u Sarajevu Prijedlog odluke o privremenom finansiranju Federacije BiH za period januar - mart 2007. godine.

Ova odluka donosi se u Parlamentu kao privremena mjera jer godišnji federalni budžet još nije donesen. Da bi stupila na snagu, mora je potvrditi i novi saziv Doma naroda Federalnog parlamenta, pa je Muhamed Ibrahimović, predsjedavajući Predstavničkog doma u dosadašnjem četvorogodišnjem mandatu i čovjek koji vodi današnju sjednicu, izrazio nadu da će usvajanje ove odluke u Predstavničkom domu isprovocirati brže konstituiranje federalnog Doma naroda.

Dopredsjednik FBiH i ministar finansija Dragan Vrankić kazao je da se odlukom predviđa 229.064.686 KM za nastavak finansijskih tokova u Federaciji i izmirenje potreba budžetskih korisnika do donošenja budžeta, a on kao akt za 2007. mora biti usvojen u Parlamentu do 31. marta.

Nacrt federalnog budžeta za 2007. federalna vlada je već uputila u Parlament i on je uvršten kao tačka dnevnog reda današnje vanredne sjednice, kao i Prijedlog zakona o izvršenju budžeta.

Međutim, nijedan od ova dva akta ne može biti razmatran dok ne budu formirana odgovarajuća parlamentarna tijela jer je, osim mišljenja poslanika, potreban i njihov stav o budžetu.

Zbog toga je nakon odobravanju odluke o privremenom fianansiranju današnja vanredna sjednica prekinuta i proglašena jednoiposatna pauza da bi se u međuvremenu sastala privremena parlamentarna komisija za izbor i imenovanja.

Nakon isteka pauze, ona će danas u nastavku redovne konstituirajuće sjednice Predstavničkog doma, otvorene još 21. novembra, predložiti sastav spomenutih parlamentarnih radnih tijela.

Ipak je neizvjesno da li će onda uslijediti i nastavak netom prekinute vanredne sjednice te rasprava o Nacrtu federalnog budžeta.

Parlamentarnih tijela je mnogo, a prema riječima Muhameda Ibrahimovića, danas se može desiti da ne budu baš sva formirana, pa će u tom slučaju nastavak vanredne sjednice i rasprava o budžetu uslijediti nekog drugog dana.