BiH
4

Prihvaćen zajednički projekt BiH, Hrvatske i Srbije za zaprašivanje komaraca

Klix.ba
Vijeće ministara BiH prihvatilo je prijedlog za zaključivanje sporazuma o saradnji Republike Hrvatske, Republike Srbije i Bosne i Hercegovine za poduzimanje dezinsekcijskih mjera iz zraka na poplavljenim područjima u ove tri države.

Na ovaj način Vijeće ministara prihvatilo je da snosi dio troškova leta iznad Bosne i Hercegovine radi zaprašivanja komaraca na poplavljenim područjima.

Ovlašteno je Ministarstvo vanjskih poslova da odmah informira resorna ministarstva Republike Hrvatske o prihvaćanju ovog projekta. Ministarstvo civilnih poslova će iskoordinirati entitetska ministarstva zdravstva i Odjel za zdravstvo Brčko Distrikta BiH radi utvrđivanja točne površine zaprašivanja u Bosni i Hercegovini.

Riječ je o zajedničkom projektu Hrvatske, Srbije i BiH prema Evropskoj uniji radi zaprašivanja poplavljenih područja u ove tri države, s tim da bi Evropska unija mogla značajnim sredstvima finansirati ovaj projekt.

Nova pomoć Hrvatske

Vijeće ministara BiH razmotrilo je Informaciju Ministarstva vanjskih poslova o spremnosti Vlade Republike Hrvatske o upućivanju humanitarne pomoći Bosni i Hercegovini iz robnih zaliha. Data je saglasnost Ministarstvu vanjskih poslova da uputi zahtjev za pomoć i izraze zahvalnosti prema Vladi Republike Hrvatske za donaciju humanitarne pomoći. Riječ je o robi koju je Republika Hrvatska ponudila iz svojih robnih zaliha u vrijednosti od 100.000 eura, a koja bi prema potrebama bila upućena Bosni i Hercegovini.

Inicijativa za preusmjeravanje pomoći poplavljenim područjima

Vijeće ministara BiH prihvatilo je inicijativu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice o potrebi upućivanja ranije donacije Narodne Republike Kine Bosni i Hercegovini u poljoprivrednoj mehanizaciji i opremi na područja pogođena poplavama u Bosni i Hercegovini.

Zaduženo je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice da pribavi mišljenja Ministarstva pravde i Ureda za zakonodavstvo Vijeća ministara radi utvrđivanja pravne osnove za preusmjeravanje ove donacije na poplavljena područja. Donacija sadrži 180 traktora s priključcima, 70 motokultivatora, 100 motornih pila, 50 setova za mužu, te 40 spremnika za hlađenje mlijeka i 20 analizatora mlijeka.

VMBiH čeka zaključke Zastupničkog doma PSBiH

Zaduženo je Generalno tajništvo Vijeća ministara da zaključke jučerašnje sjednice u povodu rasprave o aktuelnoj situaciji u vezi s poplavama, nakon što iz dobije iz Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, hitno distribuira svim ministarstvima kako bi se Vijeće ministara BiH o njima izjasnilo.

Realizacija devet zaključaka

Vijeće ministara BH je na današnjoj sjednici u Sarajevu razmatralo i realizaciju devet zaključaka 96. sjednice u vezi s aktuelnom situacijom nastalom uslijed prirodne katastrofe, poplava u Bosni i Hercegovini – maj 2014. godine. Današnja sjednica je osma sjednica Vijeća ministara BiH od 15. 5. ove godine od kada je Vijeće ministara BiH u stalnom zasjedanju i prioritete rada podređuje pomoći stanovništvu na poplavljenim područjima u Bosni i Hercegovini.

Zaključeno je da se zaključci u vezi s organiziranjem donatorske konferencije, kao i mogućnostima traženja pomoći od EU-a i drugih finansijskih institucija, realiziraju u kontinuitetu i planiranom dinamikom.

Generalno tajništvo je zaduženo da još jednom upozori sva ministarstva i druge institucije BiH da, sukladno svojim nadležnostima, poduzmu potrebne mjere za funkcioniranje u izvanrednim okolnostima nastalim uslijed poplava. O provođenju ove mjere sva ministarstva i druge institucije BiH trebaju pismeno izvijestiti Generalno tajništvo Vijeća ministara BiH.

Vijeće je zadužilo Ministarstvo sigurnosti da pismeno zatraži od nadležnih institucija entiteta, kantona i Brčko Distrikta BiH informaciju o tačnom broju osoba stradalih u poplavama i dostavi je Vijeću ministara BiH.

Vijeće ministara je konstatiralo da su u završnoj fazi imenovanja članova Interresorne radne grupe koju čine predstavnici ispred Vijeća ministara – Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, Ministarstva financija i trezora i Ministarstva komunikacija i prometa, kao i po dva predstavnika vlada entiteta i jedan Brčko Distrikta, koja ima zadatak pripremiti prijedlog kriterija za raspodjelu pomoći Bosni i Hercegovini, pogođenoj prirodnom katastrofom izazvanom poplavama u maju 2014. godine.

Vijeće ministara je upoznato da je Evropska unija sa Svjetskom bankom i UN-om započela proces izrade procjene šteta, koju rade međunarodni eksperti u saradnji s domaćim vlastima na terenu, a koji bi trebao biti završen do 18. juna ove godine, kada će biti dostavljena institucijama BiH. Ponovno se pozivaju predstavnici svih nivoa vlasti da, u skladu sa svojim nadležnostima, pristupe aktivnostima na izradi procjene šteta.

BiH pristupa programu COSME

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o prijedlogu pokretanja postupka pristupanja Bosne i Hercegovine programu Zajednice COSME – konkurentnost malih i srednjih poduzeća.

Zadužen je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Boris Tučić da uputi pismo namjere u Opću upravu za poduzetništvo i industriju u Bruxelles.

Cilj programa COSME je jačanje konkurentnosti i održivosti poduzeća, posebno malih i srednjih poduzeća, te poticanje kulture poduzetništva i promovisanje osnivanja i rasta malih i srednjih poduzeća. Ukupan budžet programa za razdoblje 2014. – 2020. iznosi 2,298 milijardi eura.