BiH
0

Prihvaćen sporazum neizručivanja američkih građana ICC-u

Klix.ba
Zgrada Međunarodnog krivičnog suda
Zgrada Međunarodnog krivičnog suda
Vijeće ministara BiH prihvatilo je danas Sporazum sa Sjedinjenim Državama o izuzimanju američkih građana iz nadležnosti Međunarodnog krivičnog suda (ICC).

Prema riječima ministrice finansija i trezora Ljerke Marić - kako izvještava PBS - ocijenjeno je da ratifikacija Sporazuma neće izazvati probleme u odnosu BiH prema Evropskoj uniji, s obzirom na diplomatske aktivnosti bosanskohercegovačkih vlasti tokom kojih je iscrpno objašnjena specifična pozicija naše zemlje u odnosu na Sjedinjene Države i Evropsku uniju. Nacrt ovog sporazuma bit će upućen u dalji postupak državnom Predsjedništvu.

Vijeće ministara prihvatilo je izvještaje o izvršenju budžeta i međunarodnih obaveza BiH za prošlu i prva tri mjeseca ove godine. Utvrđene su i izmjene zakona o izvozu i uvozu oružja i vojne opreme, koje će biti upućene Parlamentu na razmatranje. Zakonom je predviđeno da je za davanje prethodne saglasnosti za izvoz oružja nadležno državno Ministarstvo sigurnosti.

Na današnjoj sjednici donesena je odluka o privremenom prestanku primjene Ugovora o slobodnoj trgovini na robe porijeklom iz Crne Gore, zbog odbijanja Crne Gore da primijeni ovaj sporazum. Na ovaj korak Vijeće ministara se odlučilo i zbog nekoliko neuspjelih pokušaja organiziranja sastanka sa crnogorskim ekspertima o modelitetima primjene Ugovora o slobodnoj trgovini. Ministrica Marić najavila je skoru posjetu crnogorskog premijera Mila Đukanovića našoj zemlji i ocijenila da će to biti prilika za rješenje nesporazuma.