BiH
0

Prihvaćen rebalans federalnog budžeta

FENA
Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj vanrednoj sjednici u Sarajevu odobrili su većinom glasova prijedlog Federalne vlade za rebalans ovogodišnjeg federalnog budžeta.

Rebalans mora odobriti i Dom naroda da bi izmijenjeni budžet postao operativan. U tom Domu bit će na dnevnom redu 18. septembra.

Predloženim rebalansom Vlada je prvobitno predvidjela uvećanje budžeta za 140 miliona KM u odnosu na sadašnji, a na današnjoj sjednici, na zahtjev poslanika, odobrila je dodatno povećanje od 10,3 miliona KM.

Tako će rebalansirani budžet u najnovijoj varijanti, ako ga odobri i Dom naroda, iznositi 1.586.018.529 KM, što je za 150,3 miliona više u odnosu na aktuelni budžet.

Federalni premijer Nedžad Branković i dopremijer te ministar finansija Vjekoslav Bevanda naglasili su da je do povećanja došlo zahvaljujući rastu dosadašnjih prihoda u budžetu. Povećanja plaća za budžetske korisnike neće biti do kraja godine, dodao je premijer.

Najveći prihodi u aktulenom budžetu ostvareni su od indirektnih poreza. Iznos za tekuće rezerve rebalansom je povećan za 30 miliona KM.

Pri izmjenama i dopunama budžeta primarno je vođeno računa o sektorima socijalne zaštite, gdje je došlo do najveće preraspodjele novca, zatim o boračkoj zaštiti te o razvoju Federacije BiH, izjavio je premijer Branković.

Vlada je uzela u obzir amandmane poslanika oba doma federalnog parlamenta, predložene još početkom godine kada je u Parlamantu razmatran aktuelni iznos budžeta, pa je za Federalno ministarstvo zdravstva predvidjela 1.850.000 KM za uplatu poreza na dodanu vrijednost (PDV) na revolving osnovi, a Kliničko-bolničkom centru (KBC) Mostar dva milona KM.

Transfer za invalidnine ratnih vojnih invalida povećan je za 24 miliona KM, za neratne invalide za 74 miliona, transfer za izbjeglice za pet miliona, a dodatna dva miliona predviđeno je rebalansom za razvoj poduzetništva i obrta. Za obrazovanje je predviđeno povećanje od 500.000 KM, koliko i za fond za studente, zatim dva miliona za kulturu i milion za nauku od značaja za Federaciju BiH te 500.000 KM za institucije nauke.

Transfer za deminiranje povećan je za milion KM, dok je 40 milona kao kapitalni grant namijenjeno Federalnoj direkciji za ceste za nekoliko velikih projekata cestovne infrastrukture.

Za izgradnju tvornice urinarnih kesa, odnosno za upošljavanje 170 invalidnih osoba, bit će izdvojeno 500.000 KM, obrazloženo je.

Današnje dodatno uvećanje za 10,3 miliona KM odnosi se između ostalog na odobravanje jednog miliona KM za liječenje bolesnika od kronove bolesti i ulceroznog kolitisa u Federaciji, zatim na odobravanje 400.000 KM Kantonalnoj bolnici Goražde, jedan milion KM Kantonalnoj bolnici u Bihaću, po 200.000 KM kantonalnim bolnicama u Livnu i Orašju te bolnici u Sanskom Mostu 300.000 i Domu zdravlja u Jajcu 150.000 KM.

Vlada će najvjerovatnije još jednom u toku godine predložiti rebalans budžeta, a nastojat će da već krajem oktobra uputi u parlamentranu proceduru prijedlog budžeta za 2008. godinu, najavio je premijer Branković.