Konferencija u Neumu
0

Prihvaćen program na unapređenju rada medija i novinara u predizbornom periodu

FENA
Neum (Foto: Arhiv)
Neum (Foto: Arhiv)
Sudionici konferencije "Unapređenje medijskih standarda za praćenje izbornog procesa", koju su organizovali bh. novinari i Vijeće Evrope, u subotu u Neumu su upoznati s rezultatima monitoringa 30 medija iz BiH u predizbornom periodu te prihvatili program daljnjih aktivnosti udruženja bh. novinara na unapređenju rada medija i novinara u toku predizbornog perioda.

Program sadrži četiri segmenta.

Prvi segment se odnosi na izmjenu Izbornog zakona BiH u dijelu koji će osigurati bolju zaštitu novinara u toku predizborne kampanje i omogućiti slobodniji rad medija i sprečavanje svakog političkog uticaja. Predložiće se također i redefiniranje pravila i proceduru Regulatorne agencije (RAK) i Vijeća za štampu kako bi se omogućilo efikasnije reagovanje na sve slučajeve kršenja prava na slobodan rad profesionalnih standarda.

Drugi segment programa je edukacija novinara i urednika u cilju postizanja kvaliteta izvještavanja u toku predizborne kampanje.

U programu je i edukacija političara u oblasti prihvaćanja značaja medija i informiranja građana i poštivanju prava na nezavisnost od političkih uticaja kao i uspostavljanje saradnje medija i organa civilnog društva i eksperata iz različitih oblasti u cilju zajedničkog djelovanja i zajedničkih programa u toku predizborne kampanje.

U subotu, drugi dan konferencije posvećen je izazovima tokom izbornog procesa odnosno osvrtu na nedavnu predizbornu kampanju.

Učesnici konferencije su mogli čuti različita iskustva BHT televizije kao javnog servisa, privatne televizije ATV iz Banje Luke te iskustva agencijskog novinarstva novinske agencije FENA.

Uvodničari, predstavnici televizija Damir Šimić, glavni i odgovorni urednik BHT, i Vlatko Vukotić urednik centralnog dnevnika ATV, su govorili uglavnom o negativnim iskustvima sa pojedinim strankama i kandidatima. Oni su ukazali na činjenicu da nijedna od te dvije televizije nije u svom programu imala predizbornu kroniku te da su izbornoj kampanji posvetili malo programa. Uzrok tome su političari i nepoštivanje novinarskih i uredničkih profesionalnih uzusa.

Novinske agencije su ipak u drugačijoj poziciji i svakodnevno su objavljivale priopćenja ili izvješća sa predizbornih skupova skoro svih političkih stranka i kandidata, riječi su Zorana Ilića, glavnog urednika FENE.

Fuad Kovačević, predstavnik dnevne novine Oslobođenje, smatra da je ta novina u predizbornom periodu bila korektna u izvještavanju o djelovanju stranaka. On je ukazao i na potrebu veće suradnje medija, bez obzira da li su elektronski ili tiskani, posebice suradnje u predizborno vrijeme.

Jedan od zaključaka ove sesije je da bi umnogome bilo lakše medijima u izvještavanju kada bi se broj stranaka prijavljenih za izbore smanjio, odnosno kada bi došlo do ukrupnjavanja i povezivanja malih stranaka.