BiH
0

Prihvaćen osnovni ugovor između BiH i SPC, Silajdžić bio suzdržan

FENA
Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu ratificiralo Osnovni ugovor između BiH i Svete stolice i Dodatni protokol na Osnovni ugovor. Prihvaćen je Osnovni ugovor između BiH i Srpske pravoslavne crkve (SPC) sa dva glasa "za“ i jednim uzdržanim.

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović je na pres-konferenciji nakon sjednice kazao da je uzdržan bio član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.

Novinarima je podijeljeno i saopćenje za javnost iz Kabineta dr. Harisa Silajdžića u kojem se navodi da on nije podržao odluku Predsjedništva BiH o prihvatanju ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom jer su za njeno donošenje korišteni pogrešni Ustavni i zakonski osnovi.

Dodaje se da odluka, koja je usvojena glasovima Komšića i Radmanovića, precizira da se ista donosi na osnovu Člana V.3(d) Ustava BiH, koji Predsjedništvu daje ingerencije za zaključivanje međunarodnih ugovora, te na osnovu Zakona o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora.

„Iako je ovaj Ustavni i zakonski osnov korišten pri donošenju odluke o sličnom ugovoru sa Svetom stolicom, SPC, za razliku od Vatikana, nije suverena država, te se taj osnov nije mogao koristiti za ugovor sa SPC-om ukoliko se želio izbjeći presedan po kom Bosna i Hercegovina crkve i druge nevladine organizacije tretira kao države“, navodi se u Silajdžićevom saopćenju.

Dodaje se da je on čak ponudio alternativnu i potpuno legitimnu osnovu za prihvatanje tog ugovora, koja je prethodno usaglašena sa OHR-om. Taj prijedlog je predviđao da se ugovor sa SPC prihvati na osnovu člana II.3(g) Ustava BiH, koji garantuje pravo na slobodu vjere, člana V.3(h) Ustava BiH, koji Predsjedništvu daje ingerencije za koordinaciju sa nevladinim organizacijama, te na osnovu Zakona o Slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH, koji zakon Predsjedništvu BiH daje eksplicitne ingerencije da zaključuje sporazume sa crkvama i vjerskim zajednicama u vezi “pitanja od zajedničkog interesa za BiH i neku ili više crkava, odnosno vjerskih zajednica“.

Na novinarsko pitanje koja je bila agrumentacija da se ugovor sa SPC potpiše kao međudržavni, Radmanović je kazao da nije bila rasprava i nije pitanje da li je međudržavni ugovor.

"Ugovor je prošao proceduru onu koja je potrebna i na osnovu člana V Ustava Predsjedništvo odlučuje o takvim ugovorima i odlučivalo je danas i odlučilo kao što sam rekao“, kazao je Radmanović.

Na pitanje na temelju čega se tretira kao međudržavni, Radmanović je kazao na osnovu člana V Ustava BiH.

"Dakle, nije kao međudržavni, ko je rekao da je međudržavni ugovor. Pročitajte član V pa ćete vidjeti“, kazao je Radmanović.

Odgovarajući na pitanje kako se ugovorom tretira imovina SPC posebno ona koja je oduzeta, Radmanović je kazao isto kao i imovina Katoličke crkve u Ugovoru sa Vatikanom, dodajući da ugovor nije zamjena za zakon o resitutuciji i ne može biti.