BiH
0

Prihvaćen Nacrt zakona o provjeri načina sticanja imovine u RS-u

FENA
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je večeras nakon duže rasprave Nacrt zakona o provjeri načina sticanja imovine, koji se odnosi na imovinu veću od pola miliona KM i stečenu nakon 1. januara 1997. godine.

Upravo je činjenica u vezi sa godinom od koje počinje provjera izazvala najviše poslaničke rasprave, dok predlagač tvrdi da za imovinu stečenu prije 1997. ne postoji vjerodostojna evidencija i dokumentacija.

Poslanik SDS-a Borislav Bojić smatra da bi i premijer RS-a, poslanici, uključujući i njega, te svi drugi trebali da budu pod lupom ovog zakona, odnosno da nema amnestiranih.

Poslanici tokom rasprave nisu sporili potrebu donošenja ovog zakona, a ministar pravde RS-a Džerard Selman potvrdio je i da će imovina u inostranstvu biti predmet provjere.

Ovim zakonom utvrđuju se uvjeti i pravila postupka provjere načina sticanja dijela ili ukupne imovine koja je u vlasništvu fizičke, pravne ili s njima povezane osobe, a koja je u odnosu na regularne prihode znatno uvećana, zatim osnivanje i nadležnosti Agencije za provjeru načina sticanja imovine i upravljanje nelegalno stečenom imovinom, kao i postupak oduzimanja imovine i postupanje sa takvom imovinom.

Predviđeno je da Agencijom rukovodi direktor kojeg imenuje NS RS-a na prijedlog ministra pravde, mandat mu traje četiri godine, a izvještaj o radu Agencija podnosi Parlamentu.

Postupak provjere načina sticanja imovine Agencija pokreće po nalogu Ministarstva unutrašnjih poslova, Glavnog republičkog tužioca RS-a, Republičkog pravobranilaštva RS-a i na sopstvenu incijativu, kao i na na osnovu saznanja pribavljenih od građana ili drugih organa.

Kada je podnesen nalog za pokretanje postupka od nadležnih organa, Agencija je dužna da provede postupak u roku od 90 dana od dana podnošenja naloga.

Ukoliko Agencija na osnovu provedenog postupka utvrdi da nesrazmjer između imovine i regularnih prihoda prelazi 30 posto vrijednosti imovine, obavezna je da donese rješenja o privremenom oduzimanju pokretnih stvari i rješenje o privremenoj zabrani raspolaganja na nepokretnim stvarima.

Privremena zabrana raspolaganja spornim dijelovima imovine traje do okončanja postupka pred nadležnim sudom.

Na osnovu pravosnažne sudske presude, kojom je utvrđeno da je sporna imovina stečena na nelegalan način, gdje način sticanja imovine mora dokazivati vlasnik, Agencija će pokrenuti postupak za predaju te imovine u posjed RS-a.

Imovina će biti zaplijenjena nakon pravosnažnosti presude, novac od prodaje oduzete nelegalno stečene imovine biti će uplaćena u Budžet RS-a, a nelegalno stečene nekretnine uknjižene kao imovina RS-a.

Novčanom kaznom od 500 do 15.000 KM bit će kažnjena pravna osoba ako Agenciji ne dostavi podatke koje ona traži radi utvrđivanja načina sticanja imovine, a odgovorna osoba u pravnoj osobi novčanom kaznom od 50 KM do 3.000 KM.

Nadzor nad sprovođenjem ovog zakona vršit će Komisija koju imenuje Naroda skupština RS-a.

Nacrt zakona o provjeri načina sticanja imovine upućen je u javnu raspravu.

Skupština RS-a nastavlja rad i sutra razmatranjem preostalih tačaka dnevnog reda, među kojima je i Izvještaj o izvršenju Zakona o reviziji privatizacije državnog kapitala u preduzećima i bankama, za period 29. maja 2006. godine do 31. decembra 2007. godine.

Vlada RS-a zadovoljna je procesom revizije u RS-u, dok opozicione stranke traže smjenu predsjednika Komisije za reviziju privatizacije Borislava Bijelića zbog, kako tvrde, lošeg rada.