Dom naroda Parlamenta FBiH
0

Prihvaćen Nacrt zakona o geološkim istraživanjima

FENA
Dom naroda Parlamenta Federacije BiH prihvatio je danas Nacrt zakona o geološkim istraživanjima Federacije BiH.

Cilj tog zakonskog rješenja je uređivanje i razgraničenje nadležnosti u ovoj oblasti između Federacije BiH i kantona te usklađivanje odredbi važećeg zakona iz 1993. godine s kasnije donesenim zakonima.

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH prihvatio je na sjednici od 7. maja nacrt ovog zakona, o čijim rješenjima je obavljena rasprava u kantonima, budući da se radi o zajedničkoj nadležnosti Federacije i kantona, kao i u privrednim društvima i stručnim javnim ustanovama koje se bave geološkim istraživanjima i eksploatacijom mineralnih sirovina.

Na današnjoj sjednici prihvaćen je i Nacrt zakona o rudarstvu, kojim se odredbe postojećeg zakona, donesenog prije 14 godina, usklađuju s rješenjima iz zakona o koncesijama, o vodama, o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou Federacije BiH, o privrednim društvima, o javnim preduzećima, o inspekcijama, o prekršajima i o vlasničko-pravnim odnosima, kao i setom zakona iz oblasti okoliša.

Dom naroda Federalnog parlamenta BiH prihvatio je i Nacrt zakona o sigurnosti i zdravlju na radu i Nacrt zakona o tržištu vrijednosnih papira.