BiH
0

Prihvaćen idejni projekt za spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

FENA
Sarajevo
Sarajevo
U Sarajevu je danas održana šesta sjednica Organizacionog odbora za podizanje spomen-obilježja svoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. na kojoj je Odbor, na prijedlog stručnog žirija, prihvatio idejni projekt autora Mensuda Keče, akademskog vajara, saopćeno je iz gradske Službe za informiranje.

Projekt je prema ocjeni žirija zadovoljio kriterije konkursa i uvažio sugestije članova žirija i roditelja ubijene djece.

Projekt se sastoji od tragova dječijih stopala na kružnoj površini fontane i staklene forme u sredini fontane koja simbolizira kristalnu kulu koju djeca uobičajno prave od pijeska. Ova forma ujedno predstavlja i plamen koji je zaleđen u trenutku i svijetlo koje je zarobljeno unutar njega. Također govori i o našoj nadi da je tamo bolji svijet pun svijetla i ljubavi.

Organizacioni odbor će proslijediti nagrađeni idejni projekt autora Mensuda Keče na konačno razmatranje i usvajanje Gradskom vijeću Grada Sarajeva, kako bi se moglo ići u daljnju fazu podizanja spomenika shodno dinamici aktivnosti koju je utvrdio Odbor, saopćeno je.