BiH
37

Priče pet inkluzivnih centara: Kako smo pokrenuli proizvodnju i zaposlili ljude

U Hotelu Hollywood jučer je održana ceremonija na kojoj su predstavljene prihodovne aktivnosti pokrenute u pet inkluzivnih centara u Bosni i Hercegovini. Ovi centri su kroz prihodovne aktivnosti pokrenuli proizvodnju.

U Bugojnu, Gacku, Nevesinju, Novom Travniku i na Palama su otvorena nova radna mjesta. Na tržištu sada možete kupiti proizvode koji pored kvaliteta imaju i dodatnu vrijednost.

Udruženje "Leptir" u svom Butiku specijalne štampe dizajnira i štampa vizit kartice, kalendare i brojne druge materijale. Udruženja "Rastimo zajedno" iz Gacka i "Moja nada" iz Nevesinja pakuju šećer u kesice, Centar "Duga" iz Novog Travnika vrši organizovani prijevoz putnika, a Udruženje "Sunce" sa Pala je jedini proizvođač klamerica usmjeren na domaće tržište.

Bilo da trebate brendirane kesice šećera, štampate promotivne materijale, unajmljujete kombi ili kupujete klamerice, za svoj novac možete dobiti više.

U ime Fondacije Mozaik prisutnima se obratila izvršna direktorica Vesna Bajšanski-Agić, ističući da je projekt "Inkluzivni centri u zajednicama" izuzetno važan, te da su ponosni na rezultate, jer roditelji djece sa tipičnim potrebama sada dolaze u centre i tamo uče kako biti bolji roditelji. Upravo je društvena inkluzija bila jedan od glavnih ciljeva projekta. Osim toga, primarni cilj projekta je jačanje održivosti rada centara, što je postignuto kroz prihodovne aktivnosti. U pet centara osmišljene su kreativne ideje, koje već donose prihode i osiguravaju održivost centara.

Austrijski ambasador Donatus Köck učesnicima projekta je čestitao na dosadašnjem uspjehu, rekavši da je veoma važno razvijati vlastitu održivost, jer se sve manji iznosi doniraju iz inozemstva. Upravo su održivost centara i jačanje svijesti o osobama sa posebnim potrebama bili glavni ciljevi projekta. Na kraju obraćanja, svi su pozvani da zajedno rade na razvoju građanskih inicijativa, koje su potrebne našem društvu.

Prihodovne aktivnosti su razvijene u sklopu projekta "Inkluzivni centri u zajednicama", koji je implementirala Fondacija Mozaik, a finansirali su ga Austrijska razvojna agencija, Light for the World iz Austrije i Fondacija Medicor iz Lihtenštajna.