BiH
270

Priče iz Doma Bjelave: Jedina stvar koja mi je nedostajala u životu je majčinski zagrljaj

Piše: L. Č.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Danas je u Domu za nezbrinutu djecu Bjelave u Sarajevu održana proslava 116 godina njegovog postojanja, uz program koji su priredili mališani i uposlenici ove ustanove.

Trenutno se u Domu nalazi oko 100 djece i oni su podijeljeni u grupe na osnovu uzrasta.

Jedan od štićenika je i 19-godišnji Aldin Omeragić koji završava Srednju trgovačku školu. U Domu je od svoje 5. godine, a ova ustanova za njega, kako kaže, predstavlja dom, kuću i zajednicu sa velikim brojem djece koja su braća i sestre.

"U Domu rade ljudi koji su naši roditelji, oni više vremena provode ovdje s nama nego sa svojom biološkom djecom. Pružaju nam znanje, ljubav i pomažu da imamo kućni ambijent. Meni je to jedan veliki vjetar u leđa koji mi daje snagu za dalje", kaže Aldin.

Ispričao nam je kako želi upisati Ekonomski fakultet.

"Ovdje imam sve, ali jedina stvar koja mi je nedostajala u životu je majčinski zagrljaj i razgovor s ocem. To će mi uvijek nedostajati kroz život. Ipak, imam ljude koji su mi to zamijenili", ispričao nam je Aldin.

Saudin Đurđević, direktor Doma za nezbrinutu djecu Bjelave, u razgovoru za Klix.ba je kazao kako su zadovoljni 2015. godinom, jer su uspjeli djeci osigurati sredstva za normalno funkcionisanje, da idu u školu te obavljaju brojne aktivnosti koje su bitne za djecu i njihovo odrastanje te kasnije samostalno odlučivanje i život.

Djeca su u toku 2015. godine pohađala brojna takmičenja i osvajala nagrade.

"Uvijek nam treba neka pomoć i podrška, a nadam se da će postojati neki iskorak za mlade koji navršavaju 18 godina i da će se sistemski riješiti i ta briga o tim mladim ljudima. Djeca nakon 18 godina nastavljaju školovanje i imaju pravo na pomoć države. Očekujem od naših zakonodavnih i izvršnih vlasti da riješimo pitanja mladih koji ne nastavljaju školovanje, a koji bi željeli samostalno živjeti", kazao je Đurđević.

Istaknuo je važnost zajedništva i povezanosti između štićenika Doma.

"Svi oni koji su ovdje zaposleni zagovaraju upravo zajedništvo, a mi živimo kao jedna velika porodica. Tu ima puno sretnih i veselih trenutaka, ali i tužnih momenata, nesporazuma, nerazumijevanja - svega onoga što čini jedan život životom. Fokusirani smo na to da odgojimo dobre ljude, uvijek smo spremni prihvatiti pomoć, ali i kritiku, savjet, svi smo u nekom procesu učenja dok smo živi. Ja sam u životu, u ovih 20 godina otkako radim ovdje, najviše naučio upravo od ove djece", kazao je za Klix.ba direktor Doma za nezbrinutu djecu Bjelave Saudin Đurđević.