BiH
10

Priča iz Lukavca: Prvo su propali radnici, a potom i njihova odmarališta

Piše: N. N.
(Foto: Čitatelj/Klix.ba)
Dva lukavačka odmarališta prije rata bila su nešto po čemu je ovaj grad bio prepoznatljiv. Odmarališta "Svatovac” i “Vijenac” uglavnom su bili mjesto gdje su mogli uživati radnici hemijske industrije.

Lukavac je jedan od gradova koji su bukvalno nastali zahvaljujući industrijalizaciji. U Fabrici sode Lukavac i Koksno-hemijskom kombinatu Lukavac prije rata je radilo hiljade radnika. No, kao i mnoge druge tranzicijske priče, i sudbina ova dva kombinata ima tužne strane.

Odmarališta “Svatovac” i “Vijenac” smještena su na izuzetno lijepim lokacijama, okružena zelenilom i vodom. Prije rata radnici su koristili ova odmarališta za vikend izlete, proslave 1. maja te druge prilike.

“Odmaralište je bilo dostupno svima koji su htjeli provoditi dane vikenda, odmarati se i uživati u prekrasnoj prirodi i lijepo uređenom objektu. Nekada se ovdje proslavljao 1. maj i odmaralište je uvijek bilo prepuno posjetilaca, naročito mladih ljudi. Tu se znalo okupiti više od 1000 onih koji su željeli biti zajedno, da se u ovom prekrasnom ambijentu i prelijepoj prirodi druže”, kaže za Klix.ba Salih Ramadanović.

Prema njegovim riječima tu su dolazili i neki od najpopularnijih bendova kao što su grupa Cod, Formula 4, Željko Bebek, ali i mnoge druge estradne ličnosti iz tog doba.

Oba objekta danas su prilično ruinirana, a njihova sudbina neizvjesna. Kako su nam potvrdili sindikalni predstavnici firmi koje su nastale privatizacijom KHK Lukavac i Fabrike sode Lukavac, odmarališta trenutno nisu u upotrebi.

Mirsad Imamović, predsjednik sindikata GIKIL-a, kaže da je odmaralište “Svatovac” ostalo u sklopu KHK Lukavac, preduzeća koje nije privatizirano i koji je u stečaju. “Gore ima nekoliko radnika koji to čuvaju, i to je sve”, kaže Imamović za Klix.ba.

Bilal Muratović, predsjednik Sindikata fabrike Sisecam Soda Lukavac koja je privatizirala veći dio Fabrike sode Lukavac, kaže kako ni oni nemaju potpune i sigurne podatke o tome je li odmaralište “Vijenac” ušlo o sastav nove firme ili je ostalo u sklopu Fabrike sode Lukavac. “Prema nekim mojim informacijama, to odmaralište je pripalo novoosnovanoj firmi Sisecam Soda Lukavac, a navodno postoje planovi i da se ono obnovi”, kaže Muratović.

No, već mjesecima se radnici Tuzlanskog kantona bore da prežive uz nadu da će ponovo nekada redovno odlaziti u svoje fabrike. O odmaralištima će misliti, kako kažu iz sindikata, kad jednom počnu raditi i redovno dobivati plaće.