BiH
0

Priča iz Lipovice: Do praznika automehaničar, a za praznike Djeda Mraz

SRNA
Mićo Patković iz zaseoka Lipovica u Pelagićevu, u vrijeme novogodišnjih praznika, ostavlja automehaničarske poslove i oblači odijelo Djeda Mraza.

Patković kaže da je njegova misija da obraduje djecu i da svake godine prikupi dovoljno paketića za mališane iz svog zaseoka.

On ističe da ga je ljubav prema djeci podstakla da prije desetak godina obuče odijelo Djeda Mraza.

"Mnogo volim djecu, pogotovo kada znam da će ih moj dolazak obradovati i izmamiti osmijehe. Tada nema kraja mojoj sreći. Svi već znaju da je moje radno vrijeme u automehaničarskoj radionici krajem decembra prilagođeno obavezama Djeda Mraza", priča Patković.

Ovaj automehaničar dodaje da za rad ima i preciznu tarifu, koju ni uprkos teškoj ekonomskoj situaciji nije mijenjao.

"Za svoj 'rad' ne uzimam novčanu naknadu, nego isključivo dobijam u 'naturi'. Kada me prijatelji zovu da njihovoj djeci donesem paketić, kao protivuslugu tražim - paketiće. Kada skupim 30 paketića, moj posao je završen, jer sam skupio dovoljno paketića za mališane u mom zaseoku Lipovica", ističe Patković.

Zaselak Lipovica u Pelagićevu broji 15 domaćinstava, a poznat je kao zaselak sa najviše djece, što je Patkoviću bio dodatni motiv da postane Djed Mraz.

"Pred svaki Božić, naš najradosniji praznik, u kući organizujem veselje za najmlađe komšije. Tada pozovem svoga kolegu, Djeda Mraza, da podijeli paketiće koje sam prikupio. Nakon toga, slijedi obavezan vatromet, koji mojim malim drugarima ostaje duboko u sjećanju", kaže Patković.