BiH
152

Pri kraju rekonstrukcija Rajlovačke ceste

Klix.ba
Pri kraju su radovi na rekonstrukciji preostalog dijela saobraćajnice u ulici Rajlovačka cesta u Rajlovcu. Radovi se izvode na dionici saobraćajnice od firme Robot do novog mosta na rijeci Bosni u dužini od oko pet stotina metara.

Radnici firme MG BiH, završili su pripreme donjeg nosivog sloja, urađena je i ugradnja ivičnjaka, djelimična rekonstrukcija fekalne i oborinske mreže i odvodnja. Također, postavljeni su i trotoari na dijelu ulice gdje je to bilo moguće, tako da bi za nekoliko dana trebalo početi asfaltiranje ulice.

Time će biti završena kompletna saobraćajnica u dužini od oko jednog kilometra, a njenom rekonstrukcijom dobit će se kvalitetna i funkcionalna cesta, čime će se omogućiti lakši protok saobraćaja kroz poslovnu zonu Rajlovac na izlazu iz Sarajeva.

Projekat, koji se realizira u cilju poboljšanja infrastrukture u industrijskoj zoni Rajlovac, najvećim dijelom finansira preduzeće Ceste Federacije Bosne i Hercegovine, dok je Općina Novi Grad riješila imovinsko-pravne odnose, u smislu pomjeranja i izgradnje ograda zbog kojih je bio djelomično uzurpiran dio cesete.

Obzirom da je ova saobraćajnica u značajnoj mjeri korištena tokom izgradnje Sarajevske zaobilaznice, te da je bila u jako lošem stanju, Općina Novi Grad Sarajevo je tražila od JP Ceste Federacije BiH da uradi rekonstrukciju saobraćajnice, kako bi se omogućila bolja saobraćajna komunikacija u ovom dijelu općine Novi Grad.

Riječ je o saobraćajnici koja je od vitalnog značaja za poslovnu zonu Rajlovac, općinu Novi Grad i Sarajevo, kojom svakodnevno prođe veliki broj automobila i kamiona, koji vrše dostavu robe za oko 60 firmi koje posluju na ovom području i zapošljavaju oko 2.000 ljudi.

Prošle godine rekonstruisano je više od pola kilometra ove saobraćajnice, od spoja sa auto-putem M-17 do firme Robot. U okviru tih radova izgrađena je nova oborinska odvodnja, zamijenjene su sve podzemne instalacije i kompletna kolovozna konstrukcija, te izgrađeni trotoari s obje strane saobraćajnice. Rajlovac je trenutno prostor sa najvećim potencijalom za poslovnu zonu u Kantonu Sarajevo, a posebno dio koji se nalazi oko Rajlovačke ceste. Njenom rekonstrukcijom, te kroz kontakte sa privrednicima s područja Novog Grad i uz brže i lakše izdavanje dozvola, Općina Novi Grad radi na poboljšanju poslovnog ambijenta u ovoj lokalnoj zajednici.

Strateško opredjeljenje ove Općine je da prostor Rajlovca u budućnosti još više bude u funkciji servisnih djelatnosti glavnog grada BiH.