Nakon deportacije iz SAD-a
0

Pri kraju istraga protiv Neđe Ikonića

Sarajevo-x.com
Državno tužilaštvo zatražilo je danas produženje pritvora Neđi Ikoniću, istaknuvši da bi uskoro moglo završiti istragu protiv njega zbog sumnje da je sudjelovao u genocidu u Srebrenici, izvještava BIRN.

Odbrana osumnjičenog je, pak, istakla da bi se puštanjem na slobodu uz mjere zabrane “postigla ista svrha”.

Sudsko vijeće će odluku donijeti naknadno.

Tužilaštvo je zatražilo da Ikonić ostane u pritvoru zbog opasnosti od bjekstva, mogućnosti uticaja na svjedoke i saučesnike, te narušavanja javnog reda i mira.

“Puštanjem na slobodu Ikonić bi potražio mrežu saučesnika, dok bi se žrtve mogle dovesti u situaciju da se odreknu dolaska na sud i svjedočenja. Na taj način bi bile više traumatizirane i izgubile bi povjerenje u pravosudni sistem. Smatramo da bismo uskoro mogli okončati istragu i potom donijeti odluku o podizanju optužnice”, rekao je Ibro Bulić, tužilac Tužilaštva BiH.

Ikonić se sumnjiči da je u julu 1995. godine komandovao jedinicom policije koja je djelovala uz Vojsku Republike Srpske kao osiguranje na putevima oko Srebrenice. U BiH je deportovan početkom 2010. godine, nakon što je u Sjedinjenim Američkim Državama uhapšen i osuđen na godinu dana zatvora jer je prilikom useljenja u tu zemlju dao lažne podatke.

“Moglo bi se zaključiti da postoji opravdana opasnost od mogućeg bjekstva imajući u vidu da je u Americi osuđen za imigracionu prevaru, te propali pokušaj da se skrasi u Kanadi”, naveo je tužilac Bulić i dodao da Ikonić posjeduje i državljanstvo Republike Srbije.

Odbrana osumnjičenog je istakla da su prijedlozi Tužilaštva “uopštene i apstraktne formulacije”, te da ne postoje razlozi za produženje pritvora.

“Njegov odlazak u Ameriku je bio iz ekonomskih i socijalnih razloga, a ne bjekstva od krivičnog gonjenja. On nema gdje pobjeći, a smatramo da je ovdje riječ i o nezakonski provedenom postupku, jer mog branjenika nije saslušalo Tužilaštvo nakon hapšenja”, rekao je Nenad Rubež, Ikonićev branilac.

Tužilaštvo BiH je pojasnilo da Ikonića nije saslušalo nakon hapšenja, ali da to planira učiniti u narednom periodu. Također je tužilac Bulić istakao da je osumnjičeni nakon hapšenja doveden pred sudiju za prethodni postupak Suda BiH, nakon čega mu je određen jednomjesečni pritvor.

Prema Zakonu o krivičnom postupku , tužilac je dužan najkasnije u roku od 24 sata ispitati osobu koja je uhapšena. Nakon saslušanja tužilac treba donijeti odluku da li će zatražiti određivanje pritvora ili će osumnjičenog pustiti na slobodu. Ukoliko se, kako stoji u ZKP-u, osoba ne sprovede tužiocu u roku od najkasnije 24 sata, onda se treba pustiti na slobodu.