BiH
0

Pri kraju gradnja sportskih terena na Bentbaši, bazeni čekaju investitora

FENA
Ibrahim Hadžibajrić (Foto: Klix.ba)
Ibrahim Hadžibajrić (Foto: Klix.ba)
Na sarajevskoj Bentbaši pri kraju je gradnja dvaju sportskih terena za mali nogomet, jednog otvorenog i jednog natkrivenog, dimenzija 50 s 25 metara.

U toku agresije na BiH došlo je do devastacije bazena na Bentbaši u Sarajevu. Bazeni do danas nisu u potpunosti stavljeni u funkciju. Mjesto je djelovalo pusto, tužno, a mnogima je služilo i kao odlagalište otpada. A stajalo bi tako još dugo godina...

"Mi u BiH znamo da precjenjujemo neke stvari, a s tim načinom razmišljanja ne možemo daleko dogurati. Ako je nešto prazno 15 do 20 godina i bukvalno postaje smetljište, onda ga treba staviti u funkciju. Iznajmiti ga po što povoljnijim uslovima ljudima koji su zainteresovani. Ne prodati, nego iznajmiti za minimalnu naknadu, ljudi će uložiti svoja sredstva ako investitori imaju i finansijsku dobit to je dobro", kazao je u izjavi za Fenu načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

Podsjetio je da je Općina Stari Grad pokrenula inicijativu i izdala dozvolu za privremeno korištenje prostora nekadašnjeg terena za odbojku na Bentbaši koji je bio u zapuštenom stanju. Prostor je izdat od 1. maja ove do 1. maja 2015. godine.

Radovi su pri kraju, postavljen je montažni balon ispod kojeg se nalazi sportski teren za mali nogomet i još jedan otvoreni teren, a uskoro će biti zasađena i umjetna trava.

"Govorimo o dva najsavremenija, najmodernija igrališta za mali fudbal. U najam smo dali to zemljište Ameru Biči koji na godišnjem nivou plaća zakupninu tog zemljišta. Uložena su poprilično velika sredstva i napravljena su dva velika moderna igrališta s umjetnom travom, a radovi su pri kraju", kazao je Hadžibajrić.

Tu priči nije kraj. Ostaju također i bazeni koji zahtijevaju rekonstrukciju, za šta su potrebne velike investicije. Na koji način bi to bilo izvodljivo ostaje da se vidi, a kao oprobani metod je najam, odnosno dugoročni zakup, „ponuditi ljudima koji su zainteresirani da ulože sredstva, na 20 do 30 godina“.

Hadžibajrić ističe da se radi o investiciji koja iznosi nekoliko miliona maraka. Gradska uprava prije rata imala je otvorenu sezonu samo 45 dana tokom ljeta.

"Prema tome, s finansijskog aspekta u današnje vrijeme nema nikakve opravdanosti. Pogotovu ako uzmemo u obzir kakvi su budžeti ne samo općina nego i ostalih nivoa vlasti. Uložiti ogromna sredstva a da se ona ne vrate u određenom kratkom periodu u današnjem vremenu je teško izvodljivo", naglašava Hadžibajrić.

Mišljenja je da bazene treba iznajmiti pod povoljnim uvjetima kao što se izdaju poslovni prostori, s tim da se kirija po metru kvadratnom smanji.

Opravdava to činjenicom da „ko god uzme u najam te bazene, mora uložiti dva-tri miliona maraka“.

"Samo natkriveni bazeni u Sarajevu imaju perspektivu, a i da budu rentabilni za one koji se time žele baviti", ističe Hadžibajrić.

Na pitanje, ima li zainteresiranih investitora za gradnju i obnovu bazena, Hadžibajrić kaže da ih za sada nema.

Opravdava to činjenicom da su ulaganja velika,a vjerovatno i zbog finansijske krize i recesije nema zainteresiranih investitora, ali će od Općinskog vijeća tražiti saglasnost da se raspiše konkurs.