BiH
4

Preživjeli traže dostojan spomenik u Omarskoj

FENA
Povodom 20. godišnjice zatvaranja koncentracionog logora Omarska - 6.8.1992.godine - Društvo za ugrožene narode - Internacional od indijsko-britanske kompanije za proizvodnju čelika ArcelorMittal zahtijeva izgradnju spomenika na prostoru rudnika koji će biti dostupan i otvoren preživjelim žrtvama i cjelokupnoj javnosti.

"ArcelorMittal preživjelim žrtvama i porodicama ubijenih mora obezbijediti dostojan spomenik u znak sjećanja na žrtve", kazali su Tilman Zuelch i Fadila Memišević uime Društva za ugrožene narode - Internacional.

"Zahtijevamo također da ova kompanija pored Srba počne konačno upošljavati i Bošnjake i Hrvate i na taj način postane primjer za okončanje diskriminacije prema povratnicima u Republici Srpskoj", saopćeno je iz Društva za ugrožene narode.

Oni su najavili da će od vlada evropskih država i SAD-a kao i od međunarodnih institucija i kompanija zatražiti da u ovom smislu utiču na ArcelorMittal.

U ponedjeljak će se na prostoru rudnika Omarska sastati veliki broj bivših logoraša i članovi njihovih porodica kako bi odali počast nevinim civilima koji su ubijeni u ovom logoru. Do sada su u masovnim grobnicama pronađeni ostaci više od 2.000 ubijenih Prijedorčana.

Prema izjavama preživjelih žrtava upravo na prostoru rudnika Omarska nalazi se još nekoliko masovnih grobnica.

I pored brojnih zahtjeva porodica ubijenih uprava kompanije ArcelorMittal ne dozvoljava traženje nestalih na području rudničkih kopova. Preživjelim žrtvama je pristup bivšem logoru dozvoljen samo jednom godišnje - 6. augusta.

Uprava kompanije se protivi podizanju spomenika u krugu rudnika pravdajući se kako bi to uznemirilo srpske uposlenike rudnika i loše uticalo na navodno dobre međuetničke odnose u Prijedoru.

"Milijarder i predsjednik upravnog odbora ArcelorMittala, Lakshmi Mittal, na sraman način odbija izgraditi spomenik žrtvama genocida u Prijedoru, a u isto vrijeme donira 20 miliona britanskih funti za izgradnju spomenika 'Orbit' u Londonu povodom održavanja 30. Olimpijskih igara", kritikuju iz Društva za ugrožene narode - Internacional.

Srpske civilne i vojne vlasti su na području općine Prijedor između 24. i 27. maja 1992. godine otvorile koncentracione logore Omarska, Keraterm i Trnopolje. U logorima je zatočeno najmanje 33.000 Bošnjaka i Hrvata iz Prijedora gdje su mučeni, silovani i ubijani.

Svo nesrpsko stanovništvo Prijedora protjerano je iz Prijedora i danas živi rasprostranjeno širom svijeta.

Početkom augusta 1992. godine poznati američki i britanski novinari Roy Gutman, Penny Marshall, Ed Vulliamy i Ian Williams otkrili su prijedorske logore.

Fotografije izgladnjelih logoraša obišle su svijet i izazvale zgražavanje javnosti te su usljed pritiska logori Omarska i Keraterm zatvoreni 6. augusta 1992. godine.