St. Louis
0

Preživjeli Srebreničani protiv istrage protiv Orića

Sarajevo-x.com
Udruženje preživjelih srebreničkog genocida iz St. Louisa, SAD, poziva sav slobodarski svijet da se najoštrije suprostavi ponovo pokrenutoj istrazi od strane Okružnog tužilaštva Bijeljina, protiv Nasera Orića, bivšeg komandanta Armije RBiH u Srebrenici, ratnog komandanta bosanskih snaga u Srebrenici, zbog navodnih ratnih zločina počinjenih 1992. i 1993.

Porodice ubijenih Srebreničana, članova našeg Udruženja, ubijenih kao posljedica zločina genocida, nasilnog etničkog čišćenja i agresije, doživljavaju ponovnu istragu protiv Nasera Orića kao uvredu, ljudskog dostojanstva i časti, kao poraz slobode i demokratije, kao ništenje istine i pravde, stoji u saopštenju Udruženja.

Ubice Srebreničana slobodno hodaju po Srebrenici, bave se biznisom, gaje svoje sinove i školuju ih, a Naser Orić, koji je zajedno s preživjelim Srebreničanima izdržao golgotu srebreničkog genocida ponovo leži u pritvoru. Znamo mi da su kojekakvi haški trgovci željeli Nasera vidjeti u doživotnom zatvoru kako bi se našlo opravdanje za ono što su Srbi učiniliu Srebrenici 1995. godine, ali isto tako mi znamo da dok god ima i jednog preživjelog Srebreničana, istina će pobijediti, dodaje se u saopštenju.

Svaki dan novog pritvora za Nasera je još teža uvreda za naše žrtve. Udruženje preživjelih srebreničkog genocida poručuje čitavom demokratskom i civilizovanom svijetu da je neminovna pobjeda pravedne borbe srebreničkih Bošnjaka, jer su se oni borili za spas golih života, za spas svoje vjere, nacije i države. Srebreničani, i pored teskih uslova zivota i golgote u opkoljenoj Srebrenici, nisu činili zločine i nisu činili genocid. Naser Orić je očajan i hrabar oficir, zastitnik izgladnjelih i preplašenih srebreničkih Bošnjaka, satjeranih u “koncentracioni logor na otvorenom”, u što je grad pretvoren već tokom ljeta 1992.

Udruženje preživjelih srebreničkog genocida podsjeća demokratski svijet i traži od njega da novi pritvor za Nasera Orića ne smije biti oživljavanje i opravdavanje mrtve mirotvoračke dogme po kojoj su svi podjednako krivi, jer bi to značilo definitivni poraz čovjeka i civilizacije i definitivna pobjeda diktature zla i zločina nad demokratijom i slobodom.

Naser Orić je svoju časnu borbu za svoj narod dokazao na suđenju u Hagu, tražimo da se prestane daljnje maltretiranje našeg heroja odbrane grada Srebrenice kao i njenog stanovništva u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu, zaključuje se u saopštenju Udruženja preživjelih srebreničkog genocida iz St. Louisa.