Radionica na Ilidži
0

Preživjeli iz sva tri naroda zajedno govorili o svojim stradanjima

Sarajevo-x.com
Dragiša Andrić, Zlatko Prkić i Ema Čekić na radionici “Izgradimo mir zajedno” održanoj na Ilidži sa prisutnima su podijelili priče o svom i stradanju svojih porodica tokom proteklog rata u BiH.
S radionice na Ilidži
S radionice na Ilidži
Iako su njih troje u ratu stradali "na različitim stranama", na radionici je zaključeno kako su patnje i bol koje su preživjeli jednake. Nakon njihovih dirljivih svjedočenja prisutni su zaključili kako su bez obzira na nacionalnu pripadnost svi narodi pretrpjeli bol, patnju i stradanje, te da loša djela nisu činile kompletne etničke grupe, već pojedinci.

“Bez obzira na sve, zaključili smo kako bez obzira na rat, i sva stradanja, imamo svijetle primjere ljudi koji su svojim komšijama druge vjeroispovijesti pružili pomoć kad im je bilo najteže. Strahote i stradanja nisu poštedjeli nikoga, ali budućnost se mora graditi zajednički, i samo uz mir i suživot budućnost ima svijetlu perspektivu”, poručuju iz Udruženja porodica nestalih “Istina Kalinovik” koje je pod pokroviteljstvom CRS-a organizoralo radionicu o pomirenju.

Kroz ove priče, a potom i diskusiju prisutnih od kojih je skoro svako preživio neke od stravičnih događaja, donio se jasan zaključak da postoji puno svijetlih primjera gdje su se ova tri konstitutivna naroda u ratu pomagali i spašavali jedni drugima živote. Radionica je, kažu organizatori, imala za cilj da podstakne žrtve stradanja iz proteklog rata da nastave graditi budućnost zajedničkim snagama.

“Porodice stradalih će zajednički uložiti trud da naša budućnost bude prosperitetna i da se na ovim prostorima više ne proljeva krv. Jedino zajedno možemo i moramo graditi jedinu nam domovinu BiH. Krajnje je vrijeme da svi izvučeno pouke iz naše bliske prošlosti“, kažu iu udruženja „Istina-Kalinovik 92“. Vi učesnici sastanka na kraju su se složili i kako je za trajni mir potrebno da svi koji su činili zlodjela, bez obzira kojem narodu pripadali, za ta zlodjela moraju lično odgovarati.