Vlada KS će dati novac
0

Prezentirani projekti Spomenika mira i Aleje veterana

Sarajevo-x.com
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Vlada Kantona Sarajevo finansirat će izgradnju Spomenika mira poginulim vojnicima u periodu 1941. - 1945. i 1992. - 1995. godina na groblju "Bare", kao i izgradnju i uređenje Aleje veterana na sarajevskom groblju "Vlakovo".

Ova dva projekta prezentirana su danas na pres-konferenciji u Komemorativnom centru Gradskog groblja "Bare", gdje je naglašeno da će Sarajevo biti drugi grad u Evropi, nakon Maribora u Sloveniji, koji će graditi spomenik mira te da će štafetu posvećenosti izgradnji mira moći predati nekom drugom gradu u Evropi.

Idejno rješenje ovog spomenika još nije konačno napravljeno, a kada se završi projektna dokumentacija, kako je kazao ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Abid Jusić, znat će se iznos koji je potreban za njegovu izgradnju. Također, Vlada KS-a će izdvojiti milion KM za izgradnju Aleje veterana.

Jusić je kazao da će ovi spomenici biti izgrađeni u znak zahvalnosti svim poginulim borcima koji su svoj život dali da bi BiH danas živjela u miru, izražavajući nadu da će oni ujedno biti i opomena da se nikada više i nikome ratovi ne ponove.

O danas predstavljenim spomenicima govorio je ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Nedžad Ajnadžić, podsjetivši na latinsku izreku da "sve što nije zapisano, kao da se nije ni desilo", zbog čega će ovi spomenici dati odgovore na pitanja o historijskoj istini, ali i osvježavati memoriju.

Ajnadžić je najavio da će ministarstvo koje on predvodi raditi na izradi monografije u kojoj će biti sadržana sva spomen-obilježja u ovom kantonu, te da će poduprijeti izgradnju spomen-obilježja poginulim Romima u odbrani Sarajeva u proteklom ratu, koje bi se trabalo nalaziti na Mojmilu.

Direktor Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća "Pokop" Nuko Grebović kazao je da će u ovoj godini biti realizirani brojni projekti koji će dodatno uljepšati groblja Kantona Sarajevo i pospješiti rad ovog preduzeća, jer je ono primljeno u Evropsku asocijaciju pokopnih društava.