BiH
0

Prezentirana studija "Neformalno obrazovanje mladih u BiH"

FENA
U sali Gradskog vijeća Sarajeva u srijedu je prezentirana studija "Neformalno obrazovanje mladih u BiH: Prevazilaženje jaza između nedostataka formalnog obrazovanja i potreba društva" autorice Lidije Pisker.

Studija je izrađena u saradnji s Njemačkim udruženjem za međunarodnu saradnju (GiZ).

Rubeena Esmail, GiZ menadžerica projekta podrške mladima u BiH, istakla je da Strategija za neformalno obrazovanje ne postoji ni na jednom nivou vlasti u BiH, ali je testirano mnogo neformalnih obrazovnih programa s mladima bez strateške i vladine podrške.

"GiZ će podržati Grad Sarajevo u izradi strategije neformalnog obrazovanja i pilot projekta radi dobijanja informacija o tome na koji način je najbolje implementirati kurseve neformalnog obrazovanja u okviru postojećeg obrazovnog sistema", kazala je Esmail.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen istakao je da se objavljivanje ove studije poklapa s pripremom Razvojne strategije Grada Sarajeva, koja će definirati kratkoročne, srednjoročne i dugoročne ciljeve izvršnih i zakonodovanih vlasti Grada Sarajeva.

"Ovaj pionirski projekt će uveliko doprinijeti razvoju strategija širom BiH, posebno zato što će izraditi metodologiju strategije neformalnog obrazovanja, koja se može ponuditi kao model drugim gradovima i općinama", kazao je Behmen.

U Studiji se navodi da BiH ne ulaže previše napora da promovira vrijednosti neformalnog obrazovanja (NFO) i da uspostavi održiv sistem "vanškolskog obrazovanja. NFO programi za mlade su nedosljedni, nisu standardizirani i nedostaje im formalno priznanje.

"Trenutne nastavne metode u školama i na univerzitetima u BiH ne stavljaju u fokus potrebu učenika i učenica za njihovim društvenim razvojem, niti ih pripremaju za aktivno učešće u društvu, niti na njihovom radnom mjestu", istakla je autorica Studije Lidija Pisker.

Studija analizira postojeće programe NFO za mlade, koje nude različite nevladine organizacija (NVO) u zemlji. Također, predstavljene su neke uspješne prakse, kako u BiH, tako i van njenih granica.

U Studiji se predlaže da vlasti, NVO-i i poslodavci uspostave zajednički skup kriterija i standarda radi reguliranja kvaliteta NFO programa za mlade, što podrazumijeva i efikasan sistem praćenja i procjene svih ponuđenih programa.