Sarajevo
0

Prezentirana stranica "Srebrenica mapiranje genocida"

FENA
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Inicijativa mladih za ljudska prava BiH u julu 2010. predstavila je jedinstven projekt "Srebrenica - mapiranje genocida", koji u dokumentovanoj animaciji hronološki prikazuje stradanje Srebreničana od 6. do 19. jula 1995. godine.

Projekt je dostigao svoju završnu fazu - interaktivnu web-stranicu, čija prezentacija je održana danas u Sarajevu.

Projekt su prezentirali autorica projekta Suada Kapić, direktorica inicijative mladih za ljudska prava Alma Mašić, te vođa tima animatora i programera VIZUAL Davor Vidović.

Alma Mašić je istakla da je prezentacija projekta 2010. godine ''unijela život'' u sam projekt od kada se na njemu intenzivno radi.

''Plasirali smo edukaciono sredstvo u svijet. Neke zemlje kao što su Norveška i Švedska su zainteresirane da uvrste naš materijal u svoje edukacione sisteme'', kazala je Mašić i dodala da je prezentacija dobro prihvaćena i u zemljama regije.

Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Projekt je rađen godinu dana uz prethodno istraživanje dostupnih dokumanata, svejdočanstava, studije, knjiga filmova i fotografija.

Suada Kapić je upozorila da je mlade ljude potrebno čim prije educirati o Srebrenici jer svaki korisnik interneta može historiju prikazati na drugačiji način.

Dokument se sastoji od 17 animiranih mapa. U studijima u kojima se izučavao genocid, ispostavilo se da se svaki genocid odvija u istim fazama koje su opisane projektom. Svaka mapa ima svoje ključne tačke u kojima se nalaze dokazi.

Proces kreiranja stranice trajao je više od pola godine. Materijal u integralnoj verziji traje 220 minuta i dostupan je na internet stranici

www.srebrenica.mappinggenocide.com