BiH
0

Prezentiran prostorni plan Kantona Sarajevo do 2023. godine

FENA
Prijedlog prostornog plana Kantona Sarajevo od 2003. do 2023. promoviran je danas, a kampanja promoviranja bit će nastavljena tokom ovog mjeseca za kada su planirane javne tribine na kojima bi svoje mišljenje o tom dokumentu trebalo da daju građani.

Radi se o planu razvoja koji posmatra Sarajevo kao centar prema kojem će u budućnosti biti usmjerena i područja koja mu graniče, a očekuje se da će prema Sarajevu u periodu od 20 godina gravitirati oko 700.000 do milion stanovnika.

Plan multisegmentarno analizira prostor, određuje namjenu svakog kvadratnog metra ovog područja i jasno definira koji su prostori predviđeni za razvoj u svakoj od oblasti kao što je industrija, ekonomija, zdravstvo, obrazovanje...

U izradi plana osnovni motiv je bio humani razvoj, a namjera da Sarajevo bude ambijent ugodnog življenja. Plan je praćen ekonomskim analizama, pretpostavkama i projekcijama za narednih 20 godina.

Ovaj plan je označen kao jedan od najvažnijih dokumenata u KS-u, a osnovni cilj je prostorni i ekonomski razvoj KS-a i od Sarajeva stvoriti centar jugoistočne Evrope.

Plan su izradili eksperti Zavoda za planiranje razvoja KS-a, a Centar za lokalnu samoupravu Fakulteta političkih nauka uradio je poseban program informiranja javnosti i uključivanja građana u taj plan. Program namijenjen informiranju javnosti obuhvata uključivanje građana u sve faze kreiranja plana putem tribina, javnih rasprava i uključivanjem NVO-a i udruženja raznih specijalnosti, a rezultati će biti dostavljeni Zavodu i Vladi KS-a radi razmatranja i uvrštavanja u konačnu verziju prostornog plana KS-a od 2003. do 2023.