BiH
0

Prezentiran projekt jačanja upravljanja javnim finansijama u BiH

FENA
U okviru projekta jačanja upravljanja javnim financijama u BiH, konsultantska kuća koju financira Ured Vlade Velike Britanije, danas je u Bihaću organizirala prezentaciju ovog projekta s ciljem pružanja podrške državnom, entitetskom i kantonalnim ministarstvima financija u unapređenju procesa planiranja budžeta u našoj zemlji.

Ovim želimo dati odgovore na mnoge nedoumice i otvorena pitanja u ovoj veoma važnoj fazi budžetskog procesa i primjene odredaba Zakona o budžetima u Federaciji BiH, kazao je, između ostalog, današnji predavač Chris Horn, savjetnik za budžet.

Date su i smjernice za proces trogodišnjeg planiranja budžeta, koji je Ministarstvo finansija USK-a a u skladu s odredbama spomenutog zakona već počelo. Tako je istaknuto da Dokument okvirnog budžeta za period od 2008. do 2010. godine treba da bude izrađen na osnovu prihoda, zahtjeva i prioriteta, ali da i raspodjela budžeta mora biti usklađena s prioritetima društva.

Iskustva zemalja koja su uzeta za primjer na današnjem skupu, ukazuju na to da je za građane izlazni rezultat važniji od potrošnje, o čemu bi trebalo voditi više računa i u BiH, kazano je danas.