BiH
0

Prezentiran Izvještaj o avionskoj nesreći u kojoj je poginuo Boris Trajkovski

Klix.ba
Glavni istražitelj Komisije za ispitivanje zrakoplovnih incidenata i nesreća Omer Kulić prezentirao je glavnom tužitelju Tužiteljstva BiH Izvještaj ekspertske komisije o avionskoj nesreći u okolini Mostara u februaru 2004. godine u kojoj je poginuo makedonski predsjednik Boris Trajkovski i članovi delegacije Makedonije. 

Tužiteljstvo BiH će fomirati tužiteljski tim i uraditi analizu izvještaja, kao i postupaka svih osoba povezanih sa ovim događajem, te utvrditi postoje li elementi kaznene odgovornosti za ovaj događaj u kojem je poginulo devet osoba, odnosno dvojica pilota i sedam predstavnika makedonskih vlasti i njihovih pratilaca. 

Na Izvještaju je komisija radila od 13. maja 2013. godine, dakle oko godinu i pol dana, a u sastavu komisije bilo je 11 eminentnih eksperata iz oblasti sigurnosti zrakoplovnog prometa iz BiH, Srbije i Makedonije. 

S obzirom na to da će isti izvještaj biti prezentiran i nadležnim institucijama u Makedoniji, Tužiteljstvo BiH će ostvariti suradnju sa kolegama u Makedoniji, u cilju konačnog rasvjetljavanja svih okolnosti koje su dovele do ove nesreće. Nakon što analizira dostavljeni izvještaj, Tužiteljstvo BiH donijet će odluku o daljim aktivnostima, o čemu će informirati javnost, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.