BiH
0

Prezentiran dokument "Okvir za zaštitu domaće žrtve trgovine ljudima u BiH"

FENA
U Sarajevu je danas prezentiran dokument "Okvir za zaštitu domaće žrtve trgovine ljudima u BiH“ koji je uradila Bosanskohercegovačka ženska ekonomska mreža (BHŽEM) u suradnji s Catolic Relief Services (CRS).

Namjera tog dokumenta je posebno skrenuti pažnju na prava žrtava trgovine ljudima u sudskom procesu protiv trgovaca i na prava žrtava za obeštećenje.

Koordinatorica BHŽEM-a Lejla Spaho istaknula je da bi BiH kao potpisnica međunarodnih sporazuma trebalo da razmotri izmjenu Krivičnog zakona i Zakona o krivičnom postupku kako bi se osiguralo da osobe optužene za trgovinu ljudima budu pod sankcijama i kaznama koje odražavaju ozbiljan zločin.

"Veoma bismo cijenile kad biste ovaj dokument iskoristili za aktivnosti u izmjeni zakonske regulative, usklađivanje člana 186. i 187. Krivičnog zakona BiH i time dali doprinos ovom projektu“, naglasila je Spaho.

Ona je podsjetila da niz faktora utječe na trgovinu ljudima, te da je BHŽEM kao implementator projekta u pokušaju da dođe do podataka vezanim za ovaj problem uočio da postoji šarolikost iznošenja činjenica i statističkih podataka koje je teško objediniti.

Spaho je naglasila da je tragedija djevojaka koje su postale žrtve trgovine i kriminalaca koji su ih zloupotrijebili nju dodatno motivirala da zajedno s kolegicama da doprinos u zaštiti žrtava trgovine ljudima, posebno djevojaka.

Današnje izlaganje ona je završila potresnom pričom iz sudnice o djevojci koja je umjesto obećanja njenog momka da će se oženiti i upoznati je s njegovim roditeljima završila kod čovjeka koji ju je više puta tjerao na seks. "S 26 godina postala sam stara. Racija me je pokupila, te sam od njih zatražila pomoć. Imala sam sreću vratila sam se u Bosnu i nisam ostala sama...“ prepričava Spaho priču iz sudnice.

Prezentaciji je prisustvovao državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalne migracije Samir Rizvo koji je istaknuo napore koji se čine na tome da se svim žrtvama osigura odgovarajuća zaštita - ista za sve u cijeloj BiH.

On je ukazao na činjenicu da raste broj domaćih žrtava trgovine, ali i naglasio da trgovina ljudima nije problem samo u BiH nego u cijelom regionu.

BHŽEM je nevladina organizacija koja već sedam godina intenzivno provodi aktivnosti na jačanju socio-ekonomskog položaja žena u BiH.