BiH
0

Prezentacija prve dionice Sarajevske obilaznice

FENA
Direktor JP Direkcija cesta FBiH Ljubo Pravdić danas je privrednike upoznao sa detaljima prve dionice Sarajevske obilaznice na prezentaciji koju je u Sarajevu organizirao Slovenački poslovni klub.

Sarajevska obilaznica, dužine 16,5 kilometara, jedan je od najvećih projekta koje implementira Direkcija cesta FBiH. Kako je poznato, projekt je podjeljen na tri lota – prvi od Jošanice do Butila, drugi od Butila do Briješća i treći lot od Butila do Vlakova.

Prema fizibiliti studiji, procjenjena vrijednost obilaznice je 118 miliona eura. U finansiranju projekta učestvuju EIB sa 37 miliona eura, EBRD koji je izdvojio 37,2 miliona eura, OPEC fond sa 18 miliona dolara, te Vlada FBIH.

Dionica Jošanica-Butile (5,5 kilometara) je najzahtjevniji i najsloženiji dio projekta i uključuje gradnju mostova vijadukta i dva tunela –Oštrik i Ožega. Za ovaj lot izabran je izvođač radova Slovenija ceste (SCT) a posao nadzora nad izgradnjom te dionice obilaznice povjeren je konzorciju - DDC svetovanje inženjering iz Slovenije s lokalnom firmom Divel d.o.o. i Zavodom za saobraćaj Građavinskog fakulteta.

Sarajevska oblaznica je veliki projekt izgradnje autoputa u okviru koridora Vc i treba modernom saobraćajnicom povezati glavni grad sa koridorom.

Predstavnik Ministarstva komunikacija i transporta BiH Zoran Jelić govorio je o iskustvima i rezulatima na projektno-studijskoj dokumentaciji za autoput na koridoru Vc, a kompaniju DDC predstavio je direktor Metod Di Batista. U Sloveniji se trenutno, prema njegovim rječima, gradi 140 kilometara novih autocesta, vrijednosti 1,7 milijardi eura, a značajna sredstva ulažu se i u rekonstrukciju postojeće putne mreže.