BiH
0

Prezentacija priručnika o zaštiti i postupanju sa djecom žrtvama i žrtvama svjedocima trgovine ljudima

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Priručnik "Standardizirani postupci različitih profesija u zaštiti i postupanju sa djecom žrtvama i žrtvama svjedocima trgovine ljudima - zaštita djece u mjestima njihovog boravišta ili prebivališta", koji razrađuje sadržaj i metode koje se odnose na ukupan „tretman djece žrtava" u cilju osiguravanja adekvatne podrške djeci žrtvama i njihovim porodicama bit će prezentiran u ponedjeljak u Sarajevu.

Prezentirat će ga državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalne imigracije u BiH Samir Rizvo, zajedno sa ambasadorom Kraljevine Norveške u BiH Janom Braathuom, regionalnom direktoricom Save the Children Norway Regionalne kancelarije za jugoistočnu Evropu Senijom Tahirović i članicom Državne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalne imigracije u BiH Salihom Đuderija.

Cilj dokumenta je uspješno prepoznavanje, otkrivanje i prijavljivanje slučajeva trgovine djecom, radi efikasnije zaštite djece žrtava u njihovom boravištu ili prebivalištu.

Iskustva stečena u BiH u proteklim godinama, prikupljeni statistički podaci, istraživanja i izvještaji međunarodnih institucija koje aktivno prate fenomen trgovine ljudima, izvještavaju o tome da je BiH zemlja porijekla, tranzita ili odredišta za žene i djevojke kojima se trguje u svrhu seksualne eksploatacije, ali i da su međa žrtvama trgovine ljudima identificirana i djeca žrtve.

Priručnik je namijenjen profesionalcima u oblasti pravosuđa i policije, socijalne i zdravstvene zaštite i obrazovanja, uloge nevladinih organizacija i medija te ostalih institucija i organizacija koje pružaju zaštitu djeci žrtvama trgovine ljudima.