Fojnica
0

Prezentacija nacrta izvještaja o klimatskim promjenama BiH

FENA
Fojnica
Fojnica
Prezentacija nacrta inicijalnog izvještaja o klimatskim promjenama BiH, unutar 5. međunarodne ljetne škole o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije, koja se u Fojnici održava od 10. do 21. augusta, bit će održana sutra u hotelu Aqua Reumal u Fojnici.

Nacrt inicijalnog izvještaja prezentirat će Borislav Jakšić, savjetnik za INC program, i eksperti uključeni u izradu inicijalnog izvještaja o klimatskim promjenama BiH, saopćeno je iz UNDP-a.

Podnošenje inicijalnog izvještaja o klimatskim promjenama je obaveza svake države stranke Okvirne konvencije UN-a o klimatskim promjenama.

Podnošenjem izvještaja BiH prelazi u aktivan odnos prema Konvenciji i stiče pravo korištenja fondova za adaptaciju klimatskim promjenama i fondova za smanjivanje emisije gasova koji izazivaju efekt staklene bašte.

U izvještaju su date i obaveze vlada u BiH, kao što su širenje svijesti o uzrocima i posljedicama klimatskih promjena, edukacija i informiranje javnosti, kao i realizacija konkretnih programa kao što su povećanje efikasnosti korištenja energije u zgradarstvu i industriji, podsticaj razvoju sela kroz nove tehnike zemljoradnje i proizvodnju obnovljivih oblika energije (biomasa).

U izvještaju se predlažu i oblici regionalne saradnje na području jugoistočne Evrope na praćenju klimatskih promjena i poduzimanju mjera za adaptaciju privrednog sistema, prostornog uređenja, građenja i načina života.

Izradom Izvještaja je rukovodio UNDP iz BiH, a u pripremi Izvještaja je učestvovalo 46 domaćih eksperata.