BiH
75

Prezentacija bosanskih zanata na bečkom unvierzitetu

FENA
Na Institutu za evropsku etnologiju Univerziteta u Beču predstavljeni su bh. zanati tkalja, krojača, kujundžija, drvorezbara i kazandžija.

U saradnji sa Bosanskom medijskom grupom prezentaciji su prisustvovali 40 zainteresovanih studentica i studenata univerziteta te nastavno osoblje.

Multikulturalna Bosna i Hercegovna interesatno je tlo za naučna istraživanja na ovom polju. Stari, skoro nestali zanati te znatni podaci o njima itekako su zanimljivi, kako za bečke tako i za evropske ustanove za istraživanje.

"Zbog nedostatka finansijske podrške od strane bh. uprave udružili su se zanatlije te brojni zainteresovani za histroriju i tradiciju ove zemlje. Tako su nastala udruženja za poticanje bh. zanatstva, dok se s druge strane privatne osobe samoinicijativno bave istraživanjima i eksploatacijom ove umjetnosti. Tako me je put naveo ka Mehmedu Parganu, autoru knjige 'Stari i umjetnički zanati u Bosni i Hercegovini'. No, ovo je samo jedan od brojnih primjera na ovu temu", kaže Alen Velagić, jedan od organizatora ovog dogaja.

"Kultura i tradicije iz Bosne i Hercegovine će i u buduće biti interesantna za znanstvenike Univerziteta u Beču", navodi Bernhard Fuchs sa Instituta za evropsku etnologiju Univerziteta u Beču.