Adil Osmanović
0

"Prevozom Plavšićeve Dodik je prekršio sva moguća pravila"

Piše: A. Panjeta
Potpredsjednik RS Adil Osmanović kazao je za Sarajevo-x.com kako je organiziranjem prevoza za Biljanu Plavšić iz Švedske u Beograd premijer RS Milorad Dodik prekršio sve moguće propise i pravila po pitanju utroška budžetskih sredstava. Najavljuje da će Klub poslanika SDA u Skupštini RS postaviti poslaničko pitanje i tražiti pojašnjenje na osnovu čije odluke je upotrijebljen avion Vlade RS.
  • Poznato je da je premijer Dodik jednako Vlada RS, i on se jednostavno ponaša kao institucija i tako koristi budžetska sredstva. Ovo je najeklatantniji primjer, ali nije prvi put da je taj avion korišten u Dodikove privatne svrhe. S njim se išlo na utakmice, a koriste ga i zvaničnici SNSD-a te je on u biti njihovo prijevozno sredstvo - kazao nam je Osmanović i dodao da će se u poslaničkom pitanju tražiti i podatak koliko je prevoz Biljane Plavšić koštao budžetske korisnike.

Podsjećamo, Dodik je organizirao prijevoz Biljane Plavšić koja je oslobođena iz zatvora u Švedskoj nakon što je odležala dvije trećine od 11 godina zatvorske kazne za ratne zločine počinjene u BiH. I dok je niko od zvaničnika Srbije nije dočekao, uradio je to upravo Dodik i njih dvoje su vodeći se za ruke otišli do njenog stana u Beogradu.

U emisiji 'Kažiprst' na Radiju B92 Dodik je kazao kako je lično on donio odluku o korištenju aviona Republike Srpske kojim je Plavšićeva doputovala u Beograd. Osmanović kaže da je poslaničko pitanje za sada jedini instrument koji se može iskoristiti i pesimističan je glede rješavanja ovog problema. Sumnja da će doći do krivičnog gonjenja Dodika zbog neovlaštenog trošenja budžetskih sredstava.

  • Istražne i pravosudne institucije Dodik drži pod svojom kontrolom i sumnjam da će se iko od njih uključiti u istragu korištenja budžetskih sredstava. Ovdje bi se trebao uključiti i glavni revizor RS Boško Čeko, ali i tu nisam optimista - kazao nam je Osmanović, dodajući kako su državne službe i u ovom slučaju nemoćne te da je to jedan od razloga zbog kojih ih Dodik opstruira.

  • Mi ćemo uraditi šta je u našoj moći, ali bojim se da će se na kraju sve završiti sa prepiskama i nekim Dodikovim bahatim odgovorom kao što je i ranije bio slučaj - kazao nam je Osmanović.