RS
0

Prevoznici i dalje ostaju na putevima

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Prevoznici iz Republike Srpske (RS), koji već danima mirno protestvuju, i dalje će ostati na putevima, rekao je predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS Nikola Grbić.

Nakon jučerašnjeg sastanka sa predsjednikom Vlade RS Miloradom Dodikom i ministrom saobraćaja i veza Nedeljkom Čubrilovićem, Grbić je rekao da prevoznici imaju punu podršku premijera i svih institucija RS, ali da njihov problem treba rješavati u Sarajevu.

"Svi želimo da naš problem bude riješen u što kraćem roku, ali sada je na potezu Sarajevo. Mi i dalje ostajemo na svojim radnim mjestima - putu'', poručio je Grbić.

Prema njegovim riječima prevoznici čekaju da se formira dogovorena radna grupa koja će utvrditi eventualne manjkavosti i pokrenuti postupak izmjena i dopuna Pravilnika o uslovima i postupku izdavanju licenci za obavljanje međunarodnog drumskog prevoza.

On je dodao da sastanak prevoznika sa ministrom komunikacija i transporta BiH BiH Rudom Vidovićem neće biti održan večeres, navodeći da Vidović nije htio doći u Banju Luku. 

''Neće doći do blokade saobraćaja. Ostajemo na istim pozicijama, jer vjerujemo u institucije RS i nadamo se da ćemo ovaj problem riješiti na obostranu korist i za nas i za građane'', rekao je Grbić danas novinarima u Banjoj Luci i poručio da prevoznici samo žele da rade i da im se omogući rad. 
	
Ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović, ministar komunikacija i transporta Federacije BiH Nail Šećkanović, te ministar komunikacija i transporta BiH BiH Rudo Vidović u Sarajevu su prije dva dana  zatražili  hitno održavanje sjednice Savjeta ministara BiH radi zauzimanja stava povodom štrajka autoprevoznika iz Srpske. Oni su dogovorili formiranje radne grupe koja će utvrditi eventualne manjkavosti i pokrenuti postupak izmjena i dopuna Pravilnika o uslovima i postupku izdavanju licenci za obavljanje međunarodnog drumskog prevoza.
Autoprevoznici za unutrašnji i međunarodni transport iz cijele RS stupili su u četvrtak, 7. oktobra, u mirne proteste nezadovoljni izmjenama ovog Pravilnika o primjenama licenci za vozače u teretnom drumskom prevozu.

Pravilnik o promjeni licenci usvojen je 2005. godine i do ove godine važio je na entitetskom nivou, ali ga je Ministarstvo komunikacija i transporta BiH ove godine izmijenilo, te se sada licence izdaju na nivou BiH.