Špirić u Zagrebu
0

"Previše pesimizma nije dobro za BiH"

FENA
Nikola Špirić
Nikola Špirić
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić boravio je danas u službenoj posjeti Zagrebu, na poziv predsjednice Vlade Republike Hrvatske Jadranke Kosor.

Predsjedavajući Špirić je na sastanku s premijerkom Kosor naglasio da je za BiH od prioritetnog značaja da razvija dobrosusjedsku, svestranu i uzajamno korisnu saradnju na osnovama ravnopravnosti, poštivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Špirić je ocijenio da su bilateralni odnosi na zavidnom nivou i da postoji dosta prostora za razvoj saradnje u svim oblastima. Predsjedavajući Vijeća ministara je posebno naglasio potrebu uklanjanja vancarinskih barijera s ciljem uspješnije privredne saradnje.

Informirajući premijerku Kosor o situaciji u BiH, Špirić je rekao da se ne slaže s onima koji tvrde da u BiH nema nikakvog napretka, ukazujući na to da previše pesimizma nije u interesu BiH.

Špirić je istakao da je za BiH veoma važno da bude obezbijeđen civiliziran dijalog o svim otvorenim pitanjima i da zemlja ne stoji predugo na jednoj tački na putu evroatlantskih integracija, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je čestitao predsjednici Vlade Hrvatske na uspješnom načinu rješavanja pitanja između Hrvatske i Slovenije i ocijenio da bi taj model mogao biti koristan i za BiH.

Špirić je zahvalio premijerki Kosor na spremnosti Vlade Hrvatske da ustupi prevod pravne stečevine EU, kao i na ukupnoj podršci Hrvatske za evroatlantske integracije BiH.

Na sastanku je razgovarano i imovinsko-pravnim odnosima, povratku izbjeglica, rješavanju pitanja radnopravnog i socijalnog statusa radnika u Hrvatskoj, koji su otpušteni u periodu 1991-1995, kao i izgradnji koridora 5c.

Predsjedavajući Špirić je istakao interes BiH u pogledu zaključivanja sporazuma o privremenom zapošljavanju bh. radnika u Hrvatskoj, kao i potrebu rješavanja spora u vezi s raspodjelom električne energije između HET-a i HEP-a.

Predsjedavajući Špirić i premijerka Kosor razgovarali su i o predstojećoj međunarodnoj konferenciji o zapadnom Balkanu, koja će biti održana u subotu u Brdu kod Kranja u Republici Sloveniji.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH danas je imao sastanak i s predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem.