BiH
24

Prevencija vršnjačkog nasilja i inkluzija u fokusu 13. KID’S Festivala

Klix.ba
Programi radionica drugog dana održavanja 13. KIDS Festivala bili su usmjereni ka prevenciji vršnjačkog nasilja i važnosti inkluzije djece sa poteškoćama u razvoju. U saradnji sa Udruženjem "Kap" organizovana je iskustvena radionica o prevenciji vršnjačkog nasilja tokom koje su, između ostalog, posjetioci imali priliku pogledati dokumentarni film "Ti nisi sam/a".

"Djecu želimo educirati o tome da se vršnjačko nasilje prekida tek onda kada se prijavi. Nažalost, cijeli sistem nekad zna i da ne funkcioniše i da djeca budu obeshrabrena jer kad prijave slučaj niko ne reaguje. Tu prijavu trebaju da ponove i da budu dosljedni i moraju prijavljivati svaku vrstu nasilja koja se provodi nad njima, bilo da se rado o fizičkom, verbalnom ili cyber nasilju. Zbog toga smo izradili i kratkometražni film ‘Stop nasilju u školama – ti nisi sam’ koji je dostavljen u više od 1200 škola u FBiH", izjavila je Merima Spahić iz Udruženja "Kap".

Sa ciljem kreiranja okruženja jednakih mogućnosti za svu djecu, USAID sa partnerskom organizacijom "Dajte nam šansu", i ove godine na Kid’s Festivalu predstavlja inkluzivni kutak.  Kutak je otvoren u prostorijama Doma Armije, gdje će mališanima svaki dan biti omogućena druženja i zabava uz mnoštvo zanimljivih sadržaja poput modeliranja, umjetničke radionice i face paintinga.

U svečanoj sali Doma oružanih snaga BIH posjetici su imali priliku uživati u predstavi "Ružno pače" u izvedbi "Mila Teatra" iz Sofije, a Kid's pozornica danas je osim za nastupe osnovnih škola poslužila kao modna pista za defile "Mini Star"   Programske aktivnosti 13. KIDS Festivala odvijaju se svakim danom od 14:00 sati do 17:00 sati na Trgu Alije Izetbegovića, Domu oružanih snaga BiH te Umjetničkoj galeriji BIH. Svi festivalski programi su besplatni.