Milorad Dodik
0

"Prevazići probleme ili transformirati Elektroprenos BiH' "

FENA
Premijer RS-a Milorad Dodik izjavio je danas u Banjoj Luci da će predstavnici tog entiteta nastojati da razgovaraju o prevazilaženju problema u radu „Elektroprenosa BiH“, a, ukoliko do toga ne dođe, onda će pokrenuti pitanje izmjene zakona i stvoriti uvjete za transformaciju zajedničke kompanije.

Ističući da se ne protivi održavanju Skupštine akcionara "Elektroprenosa BiH", Dodik je dodao da je nedopustivo da se na sadašnji, kako tvrdi, za RS štetan način način nastavi rad kompanije i da se on mora promjeniti.

„Ako se to ne želi uraditi, RS će, shodno zaključcima sa prošle sjednice Vlade i danas potvrđenim stavovima, preduzeti određene mjere“, rekao je entitetski premijer i dodao da „Vlada nema namjeru da povlači svoje ranije zaključke koji jasno predviđaju potpuno zakonite procedure“.

Dodik je najavio i da će uskoro biti donesene izmjene sporazuma sa češkom kompanijom "Čez" o ulaganjima u Rudnik i Termoelektranu Gacko u smislu da se izvrši dokapitalizacija postojećeg preduzeća, kao što su u prethodnom periodu tražili mali akcionari, koji su podnijeli tužbu.