Sredinom ove godine
0

Preuzimanje kontrole nad bh. nebom provodit će se u fazama

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Agencija za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH u toku ove godine fazno će preuzeti kontrolu vazdušnog prostora BiH, rečeno je Srni u Direkciji za civilno vazduhoplovstvo BiH.

Stručni saradnik za odnose s javnošću u Direkciji za civilno vazduhoplovstvo Aleksandar Lalović navodi da se očekuje da inicijalne operacije u vezi sa ovim pitanjem budu preduzete sredinom godine.

Prema njegovim riječima, usluge koje će preuzeti Agencija za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH podrazumijevaju oblasnu kontrolu vazdušnog prostora BiH.

Lalović je napomenuo da je vazdušni prostor BiH slojevit zbog čega je neophodno da Agencija za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH u saradnji sa Agencijom za kontrolu letenja Srbije i Agencijom za zračnu kontrolu Hrvatske fazno preuzme kontrolu vazdušnog prostora BiH.

On je rekao da se ne može govoriti o gubicima zbog toga što BiH već duže vrijeme ne kontroliše svoj vazdušni prostor, jer svaka država koja vrši tu kontrolu naplaćuje i pravda sredstva koja će naplatiti od Eurocontrola.

"Riječ je o sredstvima koja države, odnosno Agencije, dobiju na osnovu pruženih usluga. BiH nije pružala jedan dio usluga za koje i nije mogla naplatiti sredstva", naglasio je Lalović.

On je rekao da se sredstva koja dobije BiH na osnovu oblasne kontrole leta mogu isključivo upotrijebiti namjenski za kontrolu vazdušnog prostora. Ali, dodao je Lalović, ta sredstva ne mogu ići u budžet za penzije, škole i bolnice.

"Kada BiH počne da pruža usluge u vazdušnom prostoru BiH, ta sredstva koja naplaćuje od evrokontrola bit će srazmjerno veća na stranu BiH u odnosu na susjedne zemlje koje danas primaju ta sredstva", zaključio je Lalović.