Ibrahim Spahić
0

"Preuzeti odgovornost na moru, kopnu i na nebu"

Sarajevo-x.com
Predsjednik Koalicije PREOKRET: GDS BiH i NEP BiH i kandidat za člana Predsjedništva BiH Ibrahim Spahić boravio je danas u Neumu i, nakon posjete Kapetaniji, susreo se sa mladima koji žive u ovom prelijepom bh. gradu.

"Upoznao sam jednu novu generaciju koja svojim zanimanjem za budućnost i za razvoj turizma i Neuma i Hercegovine pokazuje da želi PREOKRET. Bosna i Hercegovina će upravo zbog mladih generacija morati konačno preuzeti svoju odgovornost na moru, kopnu i na nebu i koristiti na najbolji način prirodne resurse koji su, osim za turizam, značajni i u razvoju poljoprivrede i valorizacije kulturno-historijske baštine", kazao je Spahić.

U općini Neum kandidat za člana Predsjedništva osobno je predao liste članova biračkih odbora sa Biljanom Jozić, studenticom mostarskog Sveučilišta, koja je rođena u Sarajevu i živi u Neumu.

"Uvjeren sam da BiH može kao mediteranska zemlja od Konjica, Mostara, Počitelja, Blagaja, Trebinja, Širokog, do Neuma biti jedinstvena regija koja će, ne samo zbog prirodno-historijskih ljepota i vrijednosti, nego zbog izuzetnog talenta ljudi, biti primjer razvoju drugih mediteranskih regija i u velikim projektima kao što je Jadransko-jonska inicijativa", kazao je Spahić.

Spahić je učestvovao u radu Drugog foruma posvećenog prekograničnoj saradnji Republike Crne Gore i Bosne i Hercegovine i razgovarao sa predstavnicima različitih zdravstvenih, humanitarnih, kulturnih i organizacija za socijalnu brigu i staranje.

U razgovoru sa predstavnicima KUD Blagaj Nihadom Jašarevićem i njegovim saradnicima istakao je važnost njegovanja kulturne tradicije i zadovoljstvo što su tome posvećene nove generacije od samog djetinjstva i što su danas, i kao studenti, i profesori, inžinjeri, ekonomisti vezani za pjesmu i igru u jednom od najznačajnijih historijskih središta od prahistorije, osmanlijskog i austrougarskog doba - u Blagaju, koji je središte duhovnosti, simbol čistote i blagajskog izvorišta.

U susretu sa predstavnicima Koalicije PREOKRET za Hercegovačko-neretvanskog kantona, predvođenim profesorom historije i geografije Harisom Ćorajevićem, Spahić je pozdravio njihovu posvećenost izgradnji moderne evropske regije i predložio formiranje mediteranskog univerziteta u Neumu, te nominaciju Počitelja i Blagaja za kulturno-historijske spomenike pod zaštitom UNESCO-a.