BiH
0

Pretresno vijeće u predmetu protiv Rasima Delića održat će pretres u Sarajevu

FENA
Dvodnevni pretres u predmetu protiv Rasima Delića, bivšeg komandanata Glavnog štaba Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH), prema rasporedu održat će se ovog vikenda u Sarajevu.

Pretres će se održati u prostorijama Suda Bosne i Hercegovine, s početkom u petak 8. februara u 9 sati. Prema rasporedu, pretres će trajati najviše četiri dana, sa završetkom u ponedeljak 11. februara, saopćeno je iz Haškog suda (ICTY).

Pretresno vijeće će saslušati svjedočenje Aimana Awada, posljednjeg svjedoka optužbe koji će svjedočiti pred Pretresnim vijećem koje zasjeda u ovom predmetu.

Suđenje se privremeno seli u Sarajevo na zahtjev optužbe zbog specifičnih okolnosti u vezi s ovim svjedokom, u skladu s Pravilnikom o postupku i dokazima ICTY-a. Obje strane u postupku, kao i optuženi, prisustvovat će pretresu.

Ovo je drugi pretres s izvođenjem dokaza koji će ICTY održati izvan svojih sudnica u Haagu. Prvi takav pretres održalo je isto Pretresno vijeće, također u Sarajevu, u septembru prošle godine.

Rasim Delić se tereti na osnovu komandne odgovornosti za ubistvo, okrutno postupanje i silovanje zarobljenih hrvatskih i srpskih vojnika i civila koje su počinili pripadnici jedinice "El Mudžahid" i drugi pripadnici ARBiH u općinama Travnik i Zavidovići u srednjoj Bosni 1993. i 1995. godine.

Suđenje Rasimu Deliću počelo je 9. jula 2007. Međunarodni kazneni sud za ratne zločine počinjne na prostoru bivše Jugoslavije zahvaljuje Sudu BiH na gostoprimstvu koje mu je ukazao, dozvolivši Pretresnom vijeću ICTY-a da ovom prilikom koristi njegove prostorije.

Sud Bosne i Hercegovine pružio je pomoć u više važnih aspekata podrške neophodnih za održavanje ovog pretresa, zaključuje se u saopćenju.