BiH
0

Pretresno vijeće u predmetu protiv Rasima Delića održat će pretres u Sarajevu

FENA
Pretresno vijeće I haškog Tribunala (ICTY) koje zasjeda u predmetu protiv Rasima Delića, bivšeg komandanata Glavnog štaba Armije Republike Bosne i Hercegovine održat će pretres u Sarajevu 7. septembra.

Pretres, koji će trajati najviše tri dana, održat će se na Sudu Bosne i Hercegovine. To je prvi pretres koji će jedno pretresno vijeće održati izvan sjedišta Suda u Haagu.

Pretres će se održati na zahtjev Tužilaštva, uz saglasnost odbrane, u skladu s Pravilnikom o postupku i dokazima ICTY-a.

Postupak će uključivati svjedočenje svjedoka Ali Ahmeda Ali Hamada nakon što je Pretresno vijeće odobrilo zahtjev optužbe da se pretres održi u Sarajevu zbog specifičnih okolnosti u vezi s tim svjedokom.

Pretres će biti sastavni dio suđenja u predmetu protiv Rasima Delića. Obje strane u postupku (optužba i odbrana), kao i optuženi, prisustvovat će pretresu. Cijelokupni pretres bit će u nadležnosti ICTY-a.

Postupak će biti otvoren za javnost, uz mogućnost da neke sjednice budu zatvorene. Pretresno vijeće će prema rasporedu zasjedati svaki dan 7., 8. i 9. septembra prema utvrđenom rasporedu. Pretres se, međutim može završiti i ranije, te stoga neće biti neophodno da traje tokom sva tri dana kako je zakazano.

ICTY se zahvaljuje Sudu Bosne i Hercegovine na gostoprimstvu koje mu ukazao time što je dozvolio Pretresnom vijeću tog suda da ovom prilikom koristi njegove prostorije. Sud Bosne i Hercegovine pružio je pomoć u više važnih aspekata podrške koje su neophodne za održavanje ovog pretresa.

Rasim Delić se tereti na osnovu komandne odgovornosti za ubistvo, okrutno postupanje i silovanje zarobljenih hrvatskih i srpskih vojnika i civila tokom sukoba u Bosni i Hercegovini 1992.-1995. godine.

Suđenje Rasimu Deliću počelo je 9. jula 2007. godine na Sudu u Haagu.