Uprava za indirektno oporezivanje
0

FOTO / Pretresi na autootpadima u Tuzli i Srebreniku, oduzeta vozila i dijelovi

Klix.ba
Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH u Regionalnom centru Tuzla u saradnji sa policijskim službenicima Uprave policije MUP-a Tuzlanskog kantona izvršili su jučer u toku dana pretrese na 14 lokacija na podrčju opština Tuzla i Srebrenik.

Od ukupnog broja kontrolisanih lokacija, službenici UIO BiH bili su prisutni na 10 kontrolnih mjesta.

Prilikom navedenih pretresa kontrolisan je rad autootpada, te su privremeno oduzeta ukupno 133 vozila, od čega su službenici UIO BiH privremeno oduzeli 37 vozila. Također je u sklopu akcije privremeno oduzeto više desetina motora i šasija od putničkih motornih vozila, kao i određena količina autodijelova, za koje vlasnici nisu imali potrebnu dokumentaciju.

Nadležnom Kantonalnom tužilaštvu MUP-a Tuzlanskog kantona će podnijeti Izvještaj protiv četiri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo nedozvoljene trgovine, dok će određeni broj lica biti predmet obrade službenika Uprave za indirektno oporezivanje.

Protiv njih će biti podeseni zahtjevi za pokretanje prekršajnih postupaka pred nadležnim sudovima zbog sumnje da su počinili carinske prekršaje. Sumnjiče se da su u BiH uvozili putnička motorna vozila iz inostranstva sa privremenim ulaskom u našu zemlju, potom skidali tablice i vraćali u inostranstvo, a vozila prodavali u dijelovima u Bosni i Hercegovini na autootpadima koji su bili predmet pretresa. Na taj način su izbjegli plaćanje zakonski predviđenih uvoznih dažbina.

U navedenim pretresima učestvovalo je ukupno 108 službenika (101 policijski službenik MUP TK-a i sedam službenika Uprave za indirektno oporezivanje u Regionalnom centru Tuzla), a akcija će biti nastavljena i u narednom periodu.