BiH
0

Pretresi i hapšenja u toku istrage sistema CIPS-ovih ličnih karata i pasoša

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Jutros oko 5.30 sati, po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, istovremeno je uhapšeno oko 20 osumnjičenih i izvršen pretres nekoliko privatnih i službenih objekata prema nalozima koje je izdao Sud Bosne i Hercegovine, a zbog prijava o zloupotrebi sistema CIPS.

Ova operacija je uslijedila nakon opsežne istrage koju je vodilo i kojom je upravljalo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, Posebni odjel za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, a operaciju su izvele SIPA i policija Distrikta Brčko, uz pomoć MUP-a Republike Srpske i EUPM, a zbog prijave o rasprostranjenoj zloupotrebi bosanskohercegovačkog elektronskog sistema za izradu CIPS-ovih ličnih karata i pasoša, i to od strane službenika MUP-a RS i Civilnog registra Distrikta Brčko, koji rade na sistemu CIPS, te njihovih saradnika u nekoliko gradova Bosne i Hercegovine. Istragom su pronađeni dokazi da su se nezakonito dobivene lične karte, vjerovatno stotine takvih, koristile u kriminalnim aktivnostima u Bosni i Hercegovini.

Bosanskohercegovački organi gonjenja koji su izvršili pretrese i hapšenja su: SIPA, Policija Distrikta Brčko, i MUP Republike Srpske. Sve tri organa su ostvarila saradnju sa Tužilaštvom Bosne i Hercegovine i izvršili akcije na različitim lokalitetima u Bosni i Hercegovini uključujući Banjaluku, Bijeljinu, Brčko i Sarajevo.

Direkcija CIPS-a u potpunosti sarađuje u istrazi u skladu sa svojim ovlastima.

EUPM je potpomogao preduzetu operaciju u ulozi savjetnika, ne samo na nivou planiranja u centralnom uredu, već i izlascima na teren i davanjem savjeta tokom akcija 'uživo'.

Posebni odjel za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, sa svojim saradnicima iz SIPA-e i drugih organa, sada će pažnju usmjeriti na materijale izuzete tokom pretresa, izjave osumnjičenih i sudsko vještačenje te tehničku obradu CIPS-ove baze podataka, kako na nivou centralnog ureda tako i na regionalnom nivou. Nije isključeno da neće biti još pretresa i hapšenja.

U toku hapšenja i pretresa koji su izvršeni u sklopu ove akcije, pronađena je i oduzeta velika količina novca kao i obimna dokumentacija, nekoliko komada oružja te drugi relevantni dokazi koji se odnose na ovaj predmet.

U ovoj fazi nemoguće je dati više detalja o ovom predmetu jer jedan broj osumnjičenih tek treba ispitati, dokazi se još uvijek prikupljaju i obrađuju, dok su elektronski sistemi podvrgnuti sudskoj analizi, javljeno je iz Tužiteljstva BiH.