SIPA
0

Pretresene dvije kuće Olivera Krsmanovića u Višegradu

FENA
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu - SIPA jučer su po nalogu Tužilaštva BiH i na osnovu naredbe Suda BiH u općini Višegrad, u poslijepodnevnim satima izvršili pretres dviju privatnih kuća, jedne ribarske kuće, okućnice i svih pratećih objekata koje koristi osumnjičeni Oliver Krsmanović (1963).

Pretres je izvršen u okviru predmeta protiv Olivera Krsmanovića, koji je osumnjičen da je počinio krivično djelo zločin protiv čovječnosti. U akciji su sudjelovali pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu - SIPA, uz podršku Granične policije BiH i uz koordinaciju istražilaca Tužilaštva BiH.

Prilikom pretresa pronađena je određena dokumentacija i predmeti, koji će biti upotrijebljeni u dokaznom postupku.

Osumnjičeni Oliver Krsmanović, rođen 13. augusta 1963. godine u Višegradu, državljanin BiH s posljednjim poznatim prebivalištem u mjestu Čajetina, bivši je pripadnik paravojne formacije ''Osvetnici'' koja je djelovala pod vodstvom Milana Lukića, a pod istragom je Tužilaštva BiH i osumnjičen je za krivična djela ratnog zločina nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području Višegrada.

Oliver Krsmanović također je osumnjičen i za sudjelovanje u otmici 16 osoba bošnjačke nacionalnosti u mjestu Sjeverin, koje su nakon toga mučene, zlostavljane i ubijene na području opć ine Višegrad.

Oliver Krsmanović lišen je slobode 31.maja 2011. godine nakon što je lociran u BiH, gdje nije posjedovao CIPS dokumente niti zvanično prijavljeno mjesto boravka.