BiH
0

Pretres u predmetu “Predrag Bastah i drugi” prolongiran za 3. juli

FENA
Glavni pretres u krivičnom predmetu “Predrag Bastah i drugi” koji je pred Odjelom za ratne zločine Suda BiH u Sarajevu trebalo da počne danas uvodnim riječima stranaka u postupku prolongiran je za 3. juli.

Današnje ročište nije održano zbog stava odbrane prvovoptuženog Veljka Bašića da nalaz ljekarskog tima, koji glasi da optuženi Bašić nije sposoban pratiti tok suđenja trajno jer ima 83 godine i zdravstvene probleme, nije validan jer bi se o njemu morao izjasniti i vještak.

Liječničko mišljenje dato je nakon što je Sud BiH 20. juna prihvatio prijedlog Bašićeve odbrane da se do početka suđenja uradi vještačenje.

Sud BiH je danas odlučio pisanim putem pozvati dr. Mariju Kaučić-Komšić, vještaka neuropsihijatra, i dr. Senada Peštu, da bi oni dali svoj nalaz i mišljenje.

Optužnica tereti Predraga Bastaha, Veljka Bašića i Gorana Viškovića za zločin protiv čovječnosti počinjen od aprila do kraja septembra 1992. na području Vlasenice.

Prema navodima optužnice, Bastah, Višković i Bašić su sudjelovali u hapšenju, zatvaranju Bošnjaka i njihovom odvođenju u logor „Sušica“.