BiH
123

Pretres u hotelu Holiday zbog utaje poreza, izuzete fiskalne kase i dokumentacija

Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Pretres u prostorijama hotela Holiday se vrši zbog osnova sumnje da su odgovorne osobe privrednog društva "Holiday Resort" d.o.o. Sarajevo, koristeći poslovne prostorije hotela, počinile krivično djelo porezne utaje, saopćeno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a po naredbi Općinskog suda Sarajevo, službenici Porezne uprave FBiH uz asistenciju pripadnika SIPA-e vrše pretres poslovnih prostorija i objekata u sklopu hotela Holiday Sarajevo HTD Sarajevo d.o.o. u stečaju.

Tokom pretresa, ovlaštene službene osobe su pod nadzorom postupajućih kantonalnih tužilaca do sada izuzela fiskalne kase, kao i relevantnu dokumentaciju koja će služiti kao dokaz u krivičnom postupku. Pretres još nije okončan.

Inače, Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo u saradnji sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) preduzima radnje protiv odgovornih lica privrednog društva "Holiday Resort" d.o.o. Sarajevo, a zbog postojanja osnova sumnje da su ista u vremenskom periodu od jula 2014. godine do danas, koristeći poslovne prostorije hotela Holiday Sarajevo HTD Sarajevo d.o.o. u stečaju, počinila krivično djelo porezne utaje, odnosno da su dajući lažne podatke o svom stečenom prihodu izbjegla plaćanje poreznih obaveza.