'Istina Pravda Pomirenje'
0

Presudom Fati Orlović "dotaknuto dno sudske etike"

FENA
Fondacija Istina Pravda Pomirenje izrazila je "zaprepaštenje činjenicom da je Okružni sud u Bijeljini kaznio Fatu Orlović s 30 dana zatvora uvjetno na jednu godinu".

Šezdesetpetogodišnja Fata Orlović je, također, ovom sudskom presudom obavezana da plati sudske troškove od 150 KM.

"U obrazloženju ove sramotne presude koja dotiče samo dno profesionalne sudske etike objašnajva se da je kazna izrečena zbog toga što je Orlović "ometala vjerski obred i izazivala nacionalnu, rasnu i vjersku mržnju“.

U saopćenju Fondacije ističe se da je paradoks riplijevski: vjerski obred, kome se Orlović opravdano suprotstavila, održavao se u njenom dvorištu, ispod njenih prozora, gdje je nezakonito sagrađena Kačavendina crkva.

"I umjesto da divlju gradnju Srpske pravoslavne crkve okarakteriše kao nacionalnu provokaciju, jer ništa drugo i nije, Okružni sud u Bijeljini sankcioniše jednu staricu koja se godinama bori protiv bezvlašća u Republici Srpskoj koje inaugurira vladika Kačavenda, a štite političke, a posljednja presuda je pokazala, i pravosudne institucije", navodi se u saopćenju.

Dodaje se da vjerske slobode koje ovom presudom promoviše Okružni sud u Bijeljini idu dotle da Kačavendi omogućavaju da vjerske obrede zakaže bilo kada i na bilo kom mjestu - u dvorištu bilo čije kuće, pa i Fate Orlović ponovo, jer ako se tome suprotstavi čeka je zatvor.

Fondacije Istina Pravda Pomirenje u saopćenju poziva "sve odgovorne u ovoj državi, Ured viskog predstavnika posebno, da konačno zaštite nedužnu staricu, njeno pravo na imovinu od primitivne torture i represije pravoslavnog fundamentalizma oličenog u bezbožnom djelovanju Vaslija Kačavende i njegovih sponzora u bijeljinskoj 'kući pravde'“.